БРОЙ 64 | МАРТ 2017

12 стъпки към устойчиво благоденствие
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: 12 стъпки към устойчиво благоденствие

Петя Гиева
Всеки се стреми към живот, изпълнен с колкото е възможно повече щастие и спокойствие. Навярно много от тези 12 прости стъпки към устойчиво благоденствие ще ви се сторят банални. Но нека си ги припомним и да наситим живота си с радост и любов. За да се чувстваме добре не е нужно много.

Намасте: силата на един жест

Елена Щерева и Николай Янков
Най-характерният индийски поздрав намасте, придружен с жест на сключване на дланите пред гърдите и леко покланяне, е натоварен с далеч повече символика, но и умело избягва подводните камъни в общуването. Струва ни се даже, че всеки човек, който има връзка с Индия и нейните традиции, следва най-напред да разбере и усвои това толкова просто и същевременно основополагащо понятие, преди да потъне в осмисляне на всичко останало.

Пътят на йога като битка

Любомир Розенщайн
Йога превръща външното в обстоятелства и започва да разкрива същността отвътре. Невидимото става все по-видимо и по-близко. С преподреждането на вътрешния свят се подрежда и светът отвън. Сякаш невидима ръка започва да рисува сцените по друг начин, различен от този, с който сме свикнали. Това е ръката на Този, който поема поводите на колесницата ни, стига да се осмелим да влезем в битката.

Интервю с Рай Дас

въпроси: Краси Проданов
„Един велик гръцки философ е казал: „Богат е не този, който има много, а онзи, който се нуждае от малко”. Когато практикуваме живот в истина и простота, третото качество, любовта, извира отвътре от само себе си. Тя заживява все повече в нас и с нея покълва и благодарността. За радост на всички същества по пътя ни, на Създателя и естествено, за наша собствена радост.“

Арт медитация за освобождаване на пространство

Елица Великова
Създаването на вътрешно пространство само по себе си е освобождаване от контрола, привързаностите и вината. Това може да бъде голямо предизвикателство – отваря се място за нещо ново, но се образува и голяма празнина. Нашата идентичност е свързана с конкретни хора, събития и предмети и те ни служат като „котви”, помагат ни да се самоопределим. Когато се освободим от нещо старо, всъщност инициираме трансформирането на личността си, което често може да е плашещо и объркващо.

Рождество в етиопския Йерусалим

Жоро Христов
Когато кацнеш в Адис Абеба, стрелките на часовника автоматично те връщат 8 години назад. В Етиопия е 2009 г., защото в страната все още се движат по Юлианския календар, а той изостава с четири дни всяка година от нашето летоброене. Много е приятно да си отново на 30! Не знам дали е от това, или от силата на скалните църкви, а може би от съчетанието, но се усетих подмладен, свеж, зареден и с отворено сърце.

Силата на дъха

Анастасия Манлихер
Дишането и жизнената енергия са пряко свързани и този факт е бил известен не само на древните йоги. Дихателни техники откриваме и в други системи за усъвършенстване, каквито са даоистките практики например. В Китай думата, заместваща прана, е чи. Даоистките майстори  са знаели, че посредством определени начини на дишане можем да влияем върху емоционалния баланс, да лекуваме органи и системи в тялото и да насочваме съзнателно енергията да се движи по определен начин, така че да повишаваме многократно вътрешната си сила и да я превръщаме в огромна мощ.

По пътя на бхакти йога

Стиляна Йорданова

Още при първото си съприкосновение с йога усетих особена близост. Сякаш нещо отдавна забравено, нещо дълго търсено се върна при мен. И сред неумолимия бяг на времето, с обрати, срещи и раздели, тя остана неделима част от живота ми. Изпълнена с благодарност, си пожелах да споделя безценните съкровища на древната традиция с повече хора и се записах на обучение за йога инструктор. Когато ми казаха да се подготвя за силно трансформиращо изживяване, не си представях и малка част от шеметните промени, които ми предстояха.

Аюрведична аптека: Трипхала

Катерина Коцева

Трипхала е една от най-препоръчваните и използвани аюрведични формули. В превод от санскрит означава „три плода”, което показва, че билковата комбинация съдържа в равни количества амла, бибхитаки и харитаки. Трипхала регулира перисталтиката, без да води до изтощение, привикване и зависимост; ускорява изхвърлянето на токсините; възстановява и подмладява цялостно организма, позволявайки на човек да остарява елегантно, без да страда с напредването на възрастта.

Етерични масла за бодър дух

Маги Кърлет
Ако се замислим и вгледаме внимателно, ще открием корените на депресията в неодобрението, неприемането, самокритиката и най-вече в липсата на любов към себе си. Етеричните масла са природен лек за облекчаване на състояния на стрес и депресия. Доказано е, че те влияят на настроението, защото директно достигат до мозъка и събуждат у нас различни емоции. Степента им на въздействие зависи от тяхното качество, което се определя от изходната суровина, начина на извличане и др. Ето и най-ефективните масла при депресивни състояния.

5-те ритъма

Яна Иванова
Осъзнатото движение, което е в основата на тази танцoво-медитативна практика, ни помага да енeргизираме не само тялото, но и сетивата и съзнанието си. В една от книгите си създателката на метода, Габриел Рот, обяснява, че „с 5-те ритъма можем да пробудим естествената си природа, да развихрим интуицията и въображението си, подобно на тялото по време на танцуване.

Масала чай: ароматът на Индия

Татяна Бояджиева
Ако има аромат, който мигновено връща спомените от пътуване в Индия, то това несъмнено е този на масала чай. И въпреки че всяка чайна има своя рецепта, уханието на канела, индийско орехче и карамфил прониква до най-дълбоките пластове на съзнанието, извиквайки образа на далечната страна. Дълго време е бил считан за напитка на низшите касти и бедната част от населението, но днес масала чаят е неизменна част от туристическите програми и се предлага буквално навсякъде в Индия.

Йога у дома: въведение в Айенгар йога

Полина Маринич

Концентрацията, насочването на вниманието от външните обекти към подравняването и обтягането на цялото тяло е отличителна черта на Айенгар йога. И това не само я прави „най-физиологичната“ йога, способна да поддържа и да подобри здравето на индивида, но и я доближава максимално до класическата йога, описана от Патанджали в „Йога сутра“. Подобна практика води до състояние, в което умът спира да се колебае поне за миг, няма минало и бъдеще, няма спомени и планове, а само „тук и сега“.

Асана на месеца: Дханурасана

Мими Дончева

Името на позата идва от санскритската дума дхану – „лък“. В нея обтягаме торса точно като лък, а краката и ръцете наподобяват тетивата. Различните варианти подготвят тялото постепенно да навлезе в асаната. При всеки от тях, докато задържаме, брадичката остава максимално повдигната, за да довършим огъването на гръбнака с помощта на главата.

Рефлексология за сърдечно-съдовата система

д-р Димитре Младенов
Зоновата терапия е чудесна превантивна мярка, която може да се съчетае с различни методи на лечение. Комбинирана с подходяща диета и системна двигателна активност, тя би допринесла за доброто здраве на сърдечно-съдовата система.

Нарисувано спокойствие

Венци Илиев
Благодарен съм на съдбата, че ми изпрати решение за моя проблем. Мисля, че това е поредният урок в живота, който ме научи да приемам нещата, ако не мога да ги променя, и да се вслушвам първо в себе си, вместо да търся отговор навън. Най-важните знаци, най-ценната информация и най-добрите решения идват от нас самите – просто трябва да чуем гласа на душата си!