БРОЙ 66 | МАЙ 2017

пропсове в айенгар йога
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Да вземеш прах от нозете

Елена Щерева и Николай Янков

Уважението може да се изрази по много начини, но то винаги изхожда от желанието за опознаване на дадено място и приемането на неговите културни характеристики. Затова едно от първите неща, които е редно да познаваме, когато пътуваме за Индия, е как да отдадем почит. Уважението може да се изразява по много начини, но винаги изхожда от желанието за опознаване на определено място и приемането на неговите дадености и културни характеристики такива, каквито са.

Отвъд примката на тревожността

Анастасия Манлихер

Паническите атаки траят минути, но тревожността, която ги свързва една с друга, може да се установи като постоянно състояние на духа и тялото и със седмици, месеци и дори години да живеем в истински кошмар. За да противодействаме на проявите на тревожност, първо е необходимо да установим дали тя предизвиква, у нас изтощение и хронична умора или пък непрестанно безпокойство.

Интервю с Антония Ка

въпроси: Наско Атанасов

„За мен йога минава през танца, през изкуството и мисля, че духовното развитие винаги е свързано с творчеството. Така усещам и своята мисия – да изградя мост между творчеството и духовността.“

Силата на духовния учител

Юлия Савова

Във Ведите духовният учител се нарича гуру, или „този, който разпръсква тъмнината“. Това е невежеството – авидя, което само по себе си е отсъствие на видя – знанието. Можем да преценим дали го имаме, по това как гледаме на живота. Човек, който се е докоснал до висшето знание и мъдростта, гледа на трудностите като път за израстване и е благодарен за възможности-те, които съдбата му предоставя, да работи върху себе си.

Пропсовете в Айенгар йога

Полина Маринич

Използването на помощни средства, или както ги наричат – пропсове, служи за адаптиране на асаните към възможностите на хора с различни физически и ментални характеристики. Самият Айенгар на млади години съвсем не се е радвал на добро здраве. За да направи йога практиката възможна за всички практикуващи, независимо от физическото им състояние в даден момент, той приспособил различни помощни средства, голямо разнообразие от опори за постигане на максимален ефект от асаните.

 Асана на месеца: Шалабхасана

Мими Дончева

Чрез Шалабхасана работим за укрепване на мускулите на кръста, като същевременно оформяме краката и седалището. Подготвяме тялото за изпълнението на пълния вариант, като първо изпълняваме Полускакалец. Може да правим двете разновидности една след друга, надграждайки усилието.

Добре дошъл сив розовия ми свят

Стефани Стефанова

И ето ме в поза Шавасана след сутрешната йога практика. Моят свят продължава да бъде розов, защото лежа върху розовата си постелка, която има уникалната способност да сътворява вселени, всеки път различни. Събирам за днес това мразовито и снежно проявление и оставям за утре следващото прекрасно място.

 Спомени за Мегхалая

Марта Самалеа и Борис Кънев

Попаднали в картина от история на Киплинг, крачим безгрижно към Нонгриат. Това е малко село с бамбукови къщи, известно с особен природен феномен, моделиран от човешка ръка – мостове от живи корени на банянови дървета, свързващи стръмните речни брегове. „Построени“ са преди няколкостотин години и човешката намеса се изразява в това, че растежът на корените бива насочван в желаната посока през кухите стволове на бетеловите палми.

Пролетен детокс

д-р Антоанета Тимчева

След дългата, студена и инертна зима природата се събужда за нов живот. В човека също се появява стремеж към промяна, оптимизъм, жизненост и ентусиазъм. Ежегодната програма за рестарт е заложена в нашето ДНК и протича синхронно със смяната на сезоните в природата. Този естествен процес обаче е затруднен от градския стрес, изкуствената храна, замърсения въздух, претоварените сетива, информационно блокираната умствена дейност, стаените негативни емоции.

Лятна програма за преход към природосъобразeн режим

д-р Димитър Пашкулев

Един изпитан изход, макар и за определено време, се намира в цялостните програми за възстановяване, пречистване и жизненост. Особено подходящ за тях е летният сезон, през който природата всячески подпомага усилията ни за здравословен живот, а и се предполага, че ще можем да посветим поне една седмица за влизането в релси. После вече ще имаме база за сравнение с обичайното си положение и даже впоследствие да се отклоним частично, ще бъде много по-лесно отново да се върнем в руслото, тъй като вече ще знаем как ни се е отразило то.

Аюрведична аптека: Арджуна

Катерина Коцева

Арджуна е непобедимият герой от „Махабхарата”. Името му означaва „светъл“ или „сребърен“, а произходът му е знатен. Във великата битка защитава семейството си – така както билката съхранява здравето на сърцето. Дървото Terminalia аrjuna достига до 20–25 м и расте по поречията и пресъхналите речни корита в Западен Бенгал, Южна и Централна Индия. Кората му е със специфични сребристи, блестящи оттенъци и притежава дълга история на употреба в аюрведа.

Да се храним с дъгата

Мирослава Маринова

През пролетта природата разцъфва в цялата си пъстрота. Тази дъга се пренася и в менюто ни. Наситените на цветове свежи салати, крехки кълнове и репички, млади зелки, морковчета, тиквички, пиперки, краставици и домати, ягоди и череши постепенно се отправят към трапезата. Вероятно сте чували понятието „да се храним с дъгата”, или да включим в менюто си природни продукти с всичките й цветове. Всеки от седемте основни цвята се отнася към конкретен енергиен център и се свързва с определени жлези, органи и части на тялото ни.

Рефлексология за здрави очи

д-р Димитре Младенов

За здравето на очите е необходимо по-често да гледаме надалече, да сменяме перспективата. Затова не е изненадващ и фактът, че броят на очните дефекти като късогледство, астигматизъм, кривогледство нараства.

Oвладяване на алергичните реакции с етерични масла

Маги Кърлет

Еднo от най-важните качества на етеричните масла е възможността им да третират хроничните възпаления и да укрепват имунитета. Те помагат на тялото да се справи с патогенните бактерии и микроорганизми и да се самопречисти от натрупаните токсини. Заедно с това намаляват интензивността на защитните реакции, облекчават респираторната симптоматика и могат да увеличат количеството отделена пот и урина, с което подпомагат елиминирането на отпадъците.

Растението на XXI век

Татяна Бояджиева

Сред растенията, притежаващи противовъзпалителни свойства, несъмнено куркумата е първенец. Това потвърждават и десетките хиляди научни изследвания върху свойствата на куркумина – активното вещество в корена на Curcuma longa.