БРОЙ 67 | ЮНИ 2017

Билките са рожби на Вселената и Бог
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Билките са рожби на Вселената и Бог

Татяна Бояджиева

Билките съдържат всичките пет елемента в себе си, както и трите енергии – вата, питта, капха. Те притежават и дар от Бога – т.нар. прабхава, или специфично действие, характерно само за лечебните растения. Познаването на това качество се използва от лечители за възстановяване на баланса. Билките са по-фини от храната, но по-груби от сетивните и менталните усещания. Те свързват тяло и ум в едно чрез прана. Стимулират потока на жизнена енергия едновременно през сротите, каналите на физическото тяло, и надите, каналите на праничното тяло.

Малкото означава повече

Краси Проданов

В момента, в който осъзнах, че вещите наоколо са се превърнали в спирачка, прогледнах и за други неща. Едно от тях беше, че човек живее там, където му харесва. С една раница на гърба се преместихме на 1500 км. И усетих невероятна лекота. Страховете, несигурността изчезнаха. Така че безсънието и умората, за които ви говорех в началото, станаха основа на промяна, която мога да определя само по един начин – красива. Но важен неин архитект беше ни повече, ни по-малко минимализмът.

Интервю със Стю Гърлинг

въпроси: Цвета Кънчева

„Считам, че какъвто и стил да практикува човек, той може да бъде с осъзнатост и фокус върху здравословните модели на движение. Това, разбира се, означава, че е необходимо да знаете какво правите и да поемете отговорност за собственото си тяло, за това как изпълнявате позите и да разпознавате кога егото се опитва да се намеси.“

Допълнителни насоки за пранаяма

Свами Ниранджанананда

Дишането започва с носа, а дъхът в ноздрите е тясно свързан с много фини състояния на тялото и ума; затова трябва да се подсигури пълноценното му протичане по време на пранаяма. Пречки за практикуването на пранаяма са хроничните и остри заболявания. Дишането винаги трябва да се извършва през ноздрите, освен когато специално е указано друго. Ето защо носната кухина трябва да се почиства редовно чрез джала нети. Това повишава чувствителността към действието на дъха и на прана. Запушването на носа, причинено от настинки и алергии, се повлиява положително от редовното прочистване.

Пристъпвайки към Гита

Любомир Розенщайн

„Бхагавадгита“ е от малкото книги, чието знание може да се постигне по път, съвсем различен от този, с който сме привикнали. Това е пътят на вътрешния опит, на дълбокото преживяване: единственият съществуващ начин за нас, хората, да прозрем отвъд света на познаваемото. Но съществува ли нещо извън познаваемото? Не е ли просто въпрос на още време науката да проникне там, където не е достигнала?

Асана на месеца: Стойка на глава

Мими Дончева

Ширшасана произлиза от ширша, на санскрит със значение „глава“. Чрез тази поза преди всичко снабдяваме мозъка със свежа артериална кръв и кислород. Тъй като това е най-важната част от нашето тяло, която управлява всички функции в него, грижата за мозъка е от съществено значение. Всекидневното изпълнение на Стойка на глава подобрява паметта и умствените способности и стимулира всички органи в главата – очите, ушите и т.н.

Йога и психичните блокажи и травми

Ралица Манова

Когато избираме да следваме определена философска система, учение, какъвто и да е път, най-важното е първо да опознаем себе си. Да отработим онова, което иска работа, а после добре да познаем и философията, която сме избрали. Защото в нея можем да намерим себе си, но има вероятност и да се изгубим още повече. Истината обаче е, че всичко е част от пътя. Ако не срещнем тези предизвикателства, как ще израснем? Ако не минем през това, което не е, как ще разберем това, което е? Преди да открием себе си, трябва да се изгубим – в това е красотата на мистиката!.

Живот в Патагония

Димитър Германов

Моето първо посещение в Патагония се случи през 2008 г. След 24-часово пътуване с автобус от Буенос Айрес – „градът със свеж въздух“, както казва името му, пристигам в Ел Болсон. Тук вече магичното е просто естествено. Това гласи и мотото на 25-хилядното градче, основано от хипари портеньос (хората от пристанищата на столицата) и западноевропейски деца на цветята, понесени от вълната на любовта чак до там – 42о южно от Екватора. На точно толкова, но северно от Екватора, е и моят роден град Пловдив.

Аюрведична аптека: Бала

Катерина Коцева

Сърцелистната сайда, Sida сordifolia, е храстовидно растение, което може да стигне до 180 см височина. Расте като бурен из тропическите и субтропическите райони на Индия и Шри Ланка. Принадлежи към семейство Слезови. В превод бала означава „онова, което дава сили” и е основен тоник за вата и питта доша. В аюрведа билката се използва за укрепване на тялото, увеличаване на телесната маса, както и при стерилитет. Освен това бала подпомага храносмилането и увеличава влажността на тъканите.

Ягодово дайкири

Мирослава Маринова

Юни изцежда и последната зимна влага от телата ни, докато се потим под ярките лъчи на слънцето. С всеки покачващ се градус сърцето бие с допълнителни удари. Лесно е да прегреем и да извадим питта доша извън равновесие: ставаме раздразнителни, избухливи, импулсивни, можем да развием кожни проблеми или дисбаланси на черния дроб. Ягодите са първият сладък дар на годината, с който природата ни помага да изхвърлим натрупаните излишества, да се охладим и подготвим за горещините.

Рефлексология за ендокринната система

д-р Димитре Младенов

Ендокринната система включва хипофиза, епифиза, щитовидна жлеза, четири паращитовидни жлези, две надбъбречни жлези, панкреас, тимус, два яйчника при жените и два тестиса при мъжете. Дейността им се контролира от хипофизата и хипоталамуса – център на автономната нервна система.

Черешов детокс

Слави Славов

Едно от най-добрите средства, чрез което всеки от нас може да поддържа добро здраве във все по-замърсената среда, е пречистване на организма, или добре познатият детокс. Той е свързан основно с елиминирането на токсини и остатъчни продукти, пречистване на червата, черния дроб, бъбреците, лимфната система, белия дроб, кръвта и кожата. Това са органите и човешките системи, които поддържат важния алкално-киселинен баланс в организма, абсорбират нужните за тялото хранителни вещества и участват в елиминирането на химикали и отрови.

ЙОГА У ДОМА: Практика за жени в цикъл

Анна Данилова

Как да помогнем на тялото да се справи с неприятните усещания по време на цикъл и да се чувстваме емоционално стабилни независимо от хормоналните промени? Много е просто – изисква се само постоянство и осъзнатост. Най-важното е да не натоварваме корема, докато извършваме обичайните дейности. Опитайте се да наблюдавате колко често се случва това и ако неволно го направите, поемете въздух и с издишване освободете напрежението. По време на цикъл е желателно да избягваме също така резки движения като тези при бягане и скачане, да изключим от практиката си всички асани, които натоварват коремната област, изпълняват се по корем или при които краката са разположени над таза.