БРОЙ 68 | ЮЛИ 2017

въздушна йога
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Въздушна йога

Людмил Дренски

С практиките по въздушна йога въздействаме върху всеки важен аспект, свързан не просто с продължението на рода ни, но и с по-пълноценното ни и жизнеутвърждаващо съществуване. Те ни даряват с движение, издръжливост, гъвкавост, сила. Правят ни по-уверени, осъзнати, балансирани, креативни. Те влияят върху подобрението и дори оказват терапевтичен и лечебен ефект в двете основни направления – физиологично и психоемоционално.

Болестта да си онлайн

Краси Проданов

Усещаме или не, устройствата задават ритъма. Започнах да го чувствам сигурно чак на третия ден – липсата на интернет, на социални мрежи рязко намали необходимостта да съм с телефон в ръка или пред компютъра. Нервността започваше да се бори с усещането, че най-накрая имам време за себе си. Междувременно открих интернет фирма, която да ми осигури безценната услуга, но най-скорошната възможност за свързване се оказа почти след седмица.

Интервю с д-р Нисар Шейkх

въпроси: Димитринка Андреева

„Не може да мислим за йога терапия без правилното разбиране и прилагане на яма и нияма както от болния, така и от терапевта. И накрая, но не последно място, е санкалпа – постоянно, устойчиво намерение. Това изразява отношението на индивида към йога практиката и целта, с която я прави. Ако е само за да се разтегне, тогава асаните няма да имат ефекта на терапия. Когато обаче дадена асана се изпълнява със съответното отношение, тя вече има терапевтично действие.“

Q&A: Хранене за здравословен баланс

Мирослава Маринова

Често обсъждана тема в практиката ми на консултант по холистично хранене и начин на живот е как чрез хранене можем да постигнем физически, емоционален и душевен баланс. Споделям с вас най-често задаваните въпроси и това, което съм установила като най-съществено и полезно чрез личния си опит.

Отвъд песента на звездите

Мила Маркова

Както е казал Б.К.С. Айенгар, за йога не е нужно нищо друго освен едно одеяло и доза дисциплина и упоритост. Това е и пътят на живота. Начинът да бъдем елегантни и аристократични. Не са дипломите, взети на някой екзотичен остров, или „духовното“ ни име, което не пропускаме да вметнем при всяка среща, нито луксозните постелки и облекла за йога. Да бъдем свързани с истинската природа и същността на живота. Да бъдем необичайни, неповторими, различни, играещи си с обстоятелствата, със собствен стил да сътворяваме нови вселени, да бъдем дръзки и неподчиняващи се на остарели правила – това е йога.

Грохотът на отчаянието

Любомир Розенщайн

Отчаянието вече не шепне. То крещи и ехото му се долавя отвсякъде. Водата е отровена, въздухът е замърсен, океаните са пълни с боклуци, горите се изсичат, растителни и животински видове се изтребват всеки ден. Тревата е залята с асфалт, храната е заместена с химически субстанции, болниците са все по-пълни, климатът се променя, ледовете се разтопяват, хоризонтите се застрояват и бетонират, планините се разсичат, езерата губят чистотата си. Вътре в нас положението е същото. Отчаянието крещи, но ние отказваме да го чуем. Депресия, агресия, тероризъм, атентати, войни, насилие, алкохол, наркотици, риалити, бягства, лъжа, манипулация, демагогия – толкова пусти опити да спрем в себе си крясъка на отчаянието. Това ли са звуците на едно щастливо човечество, което живее в най-богатата и най-успешната си епоха?

Асана на месеца: Сарвангасана

Мими Дончева

Наричат Сарвангасана „царица на асаните“ заради цялостния благотворен ефект, който има върху тялото. Тя регулира функцията на щитовидната жлеза, а с това и хормоналния баланс, и синхронизира обмяната на веществата. Асаната въздейства положително върху нервната система и детоксикацията на тялото, водейки до прилив на жизненост и усещане за радост и щастие.

Усъвършенстване на Сиддхападма асаните

Люба Комитова

Практикуването на асани може да се разглежда в няколко аспекта. От една страна, те имат доказано здравословно въздействие и всеки, започнал да се занимава с йога, скоро открива благоприятни промени в тялото си, както и подобрения в настроението и вътрешния тонус. От друга страна, служат като много добра основа за подготвяне на физическото тяло за по-висшите степени на йога. Асана е третата част от осморния път на Патанджали. Тя е важна с това, че йогинът, усъвършенствал се в изпълнението й, придобива физически и духовни качества. Асаните укрепват както тялото, така и психиката му и той е способен да устоява на външните фактори, които всяват напрежение, тревожност и дискомфорт.

Даровете на Индия: Още нещо за чудодейния корен

Татяна Бояджиева

В източната кухня куркумата присъства ежедневно, а знанието за начините на нейната употреба се крие в хилядолетните традиции. Западният човек разчита най-вече на информацията от интернет – там можеш да плуваш свободно, но и да се удавиш. Затова е важно, когато искаме да се възползваме от свойствата на чудодейния корен, да го правим по правилния начин.

Аюрведична аптека: Бхрингарадж

Катерина Коцева

Eclipta prostrata е едногодишно растение от семейството на слънчогледа. Прилича на маргаритка и въпреки че в аюрведа се описват 3 вида – с бели, жълти и сини цветове, когато се прилага с медицинска цел, се има предвид бялата разновидност. Бхрингарадж расте като бурен на влажни и мочурливи места в Индия, Китай, Тайланд и Бразилия. Ако се използва правилно, това е една от най-ободряващите билки за питта и има специално отношение към проблеми, засягащи главата. Загряващата енергия и лекотата на билката са благоприятни за капха – балансират влагата и омазняването. Полезна е и за вата с благотворното си влияние върху нервната система и катаболитните процеси.

Елора и Адажнта

Юлия Савова

В началото на XIX век група английски ловци съзират от разстояние сред гъста, непроходима гора върха на една от пещерите в Аджанта и уведомяват местните власти. С времето комплексът е разкрит в цялата му пищна красота. Оказва се, че мястото, където е разположен, е във формата на подкова. Впоследствие бива открит и комплексът Елора, който е още по-впечатляващ. Тук се намира най-големият скален храм в света, както и огромен брой добре запазени скулптури. С перфектно изваяните статуи на хиндуистки божества и на Буда – със сцени от живота и просветната му дейност, с внушителни ступи и храмове, както и с множество добре запазени рисунки по стените, двата комплекса са истински шедьовър на изкуството и благодат за търсещите единение с Бога. Неслучайно те са в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство.

Рефлексология при ПМС и климактериум

д-р Димитре Младенов

Всеки организъм е специфичен, затова всяка жена изживява Menstruatio s. menses по различен начин. Приети са все пак норми за неговата продължителност (3–5 дни), както и разстояние между отделните кръвотечения – най-късият нормален интервал е 21 дни, а най-дългият – 35 дни. Едва при 16–18% от жените менструацията протича без оплаквания. Често смущение е болезненият цикъл, дисменореа, който се характеризира с болки в слабините, долната част на гърба, гърдите. Възможни са и мускулни крампи, силно главоболие, лесна раздразнимост.

Лятото – най-благоприятният период за отслабване

Слави Славов

Лятото е най-благоприятният сезон за това да пречистим организма си, да възстановим жизнената си енергия и да се избавим от излишните килограми. То ни предоставя всички необходими фактори. Слънчевите лъчи внасят здраве, жизненост и енергия в телата ни, а суровата храна ни зарежда с живи ензими, витамини и минерали и ни помага да изгорим натрупаните мазнини.