БРОЙ 69 | АВГУСТ 2017

безусловната любов
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Безусловната любов, която спасява света

Анастасия Манлихер

Откакто съществува светът на приказките, всички вълшебни пръчици в тях са явен символ на вездесъщата, всепроникваща, изключително топла и грижовна безусловна Любов. Когато някоя вълшебница докосне с подобна пръчица омагьосана от зла сила девойка, магията мигом се разваля и като по чудо от този момент нататък животът й започва да тече като по вода. Всеки, който в медитации или в мигове на лични прозрения се е докосвал до енергията на този вид любов, давал й е възможност да изпълни съществото му и да проникне в пространството около него, със сигурност може да разкаже чудотворни истории. Аз също имам такива, както и хората, които не на шега са приели да практикуват една от най-любимите ми медитации – тази за свързване и интегриране на безусловната любов в нас самите и за излъчването й към други живи същества.

Q&A: Стъпки за здраво лято с аюрведа

Татяна Бояджиева

Стъпките за едно здраво лято се правят през пролетта – пречистване на кръвта, черния дроб, храносмилателния тракт с горчиви билки. Това са домовете на питта енергията, която ще се вихри през горещия сезон. Същевременно ритуалите за прошка и постите премахват емоционалните задръствания. След пролетния детокс лятото е време за изграждане на организма на качествено ниво. Стремете се да подобрите структурата и храненето на тъканите, както и средата в организма си, без да качвате килограми. С една дума: работи се за имунитета, оджас, и то с леко изпреварващо зимния период.

Интервю с Емил Гавраилов

въпроси: Иво Милчев

„Редом с добрите и чисти йога учители съществуват и такива, които са измислени, „йоги менте“, и привличат умовете на непредпазливите и незнаещи хора. Личностите, които по принцип лесно могат да бъдат подведени, попадат под влиянието на тези лъжци. Едно нещо винаги ми е правило впечатление – как на Запад всеки може да стане учител по йога. Истинските учители в Индия приемат някой за ученик само ако той има нужните качества и проявява смирение, а тук е обратното. И все пак е сигурно, че независимо от богатото разнообразие от стилове и направления човек трябва да започне своята практика с хатха йога.“

В Индия като индийците

Елена Щерева и Николай Янков

Вече разгледахме символиката на жеста намасте – ежедневен поздрав в Индия. Запознахме ви и с един от най-характерните културни феномени на индийския субконтинент – падаспаршана, или докосването на нозете. Тук ще се спрем на вариантите за поздравяване в зависимост от щата, района на града и разбира се, кой празник се чества в дадения момент. Ако искате да демонстрирате особена почит и познания за индийската култура, добре е да се вглеждате малко по-задълбочено в това с кого разговаряте, било то на улицата, в магазина или в хотела. Всеки, който си позволи да поздрави с подходящ жест и дума, мигом се вдига в очите на отсрещния човек и печели неговото благоразположение.

В мъглата на сетивата

Любомир Розенщайн

Светът днес ни предлага разнообразие, което предишните поколения не биха могли да си представят – събития, преживявания, впечатления, хора, вещи, избори. В бързосменящите се поредици от картини, звуци и усещания, които се надпреварват да вземат от нашето внимание, е лесно да загубиш представата за това кой си, къде се намираш и какви са битките, които водиш. Въвлечени в неспирния сетивен поток, движещ се с огромна скорост, преставаме да сме способни да отличим дори един детайл. Всичко се размива пред очите ни.

Асана на месеца: Халасана

Мими Дончева

Това е една от основните пози за освобождаване от болки и схващания в гърба. Чудесна е за тонизиране на гръбнака и гръбната мускулатура, понеже насочва кръвообращението към тях. Същевременно централната нервна система бива стимулирана и това помага на всички функции в организма да протичат в правилен ред. За хора, склонни към високо кръвно налягане, поза Рало може да се използва вместо поза Свещ или като подготовка за нея – по този начин се избягва усещането за прилив на кръв към главата.

Игри на щастието

Краси Проданов

Откакто се помня, имам един  малък ритуал. Дойде ли август, търся някоя рекичка, дори поточе. Спирам се край него и затварям очи, като оставям напрежението да се разсее. Шумовете също се губят постепенно. Чувам всъщност само водата. И дишам, защото край течаща вода винаги се диша по-дълбоко. Сигурно сте го забелязали. После се обръщам по течение на реката и си представям как отиващият си поток ме пречиства от всички болки, травми, лоши отношения и обстоятелства. Усещането е невероятно!

Ратха ятра

Стела Христова–Сачи

Ратха ятра е уникален фестивал, който обединява пъстра Индия, цялото й многообразие от духовни традиции и религии. За някои Джаганнатха е Брахман, за други – Рама, Кришна, Вишну или Буда, трети го почитат като самия Шива Натараджа и дори Ганеша. Джайнистите пък виждат в него своя гуру. Други просто се забавляват и наслаждават на веселието и колоритността на празника. А най-изумителното е, че дори мюсюлманите в Одиша тачат Джаганнатха и именно техните майстори изработват колесниците и украсите за фестивала. По време на парада може да видите поклонници от всички краища на Индия.

Аюрведична аптека: Брахми

Катерина Коцева

С името брахми се обозначават две отделни аюрведични билки – Centella asiatica в Южна Индия, и Bacopa monnieri в Северна Индия, докато на Запад е популярна като готу кола. Те имат много идентични характеристики, затова тук ще разгледаме общото им приложение. Думата брахми в санскрит се отнася към женската същност на вселенското съзнание, както и до творческия потенциал, който извира от чистото осъзнаване. Приема се, че и двете билки с името брахми увеличават саттва гуна, която свързваме с чистота и просветление. Това е билка за питта, която повлиява добре и капха разстройства, а в правилна комбинация може да се приложи и за успокояване на вата доша.

Рефлексология за наднормено тегло

д-р Димитре Младенов

Наднорменото тегло е един от бичовете на съвременната цивилизация. Независимо от хилядите диети и всевъзможните препарати за отслабване лошите хранителни навици и ниската двигателна култура са предпоставка за прогресивно покачване броя на случаите на затлъстяване, като тази тенденция се наблюдава вече и сред децата. Подобна статистика буди трeвога, тъй като наднорменото тегло е предпоставка за повишен риск от появата на редица заболявания, сред които хипертония, диабет.

Връзката между храненето и диабета

Д-р Майкъл Грегър

Медицината изглежда е забравила, че най-ефективният начин да избегнем усложненията при диабет, е просто да премахнем самия диабет преди всичко останало.
Храненето на растителна основа побеждава конвенционалната диета на Американската асоциация по диабет в едно контролирано клинично проучване на случаен принцип – без ограничаващи порции, без броене на калории или въглехидрати.

ЙОГА У ДОМА: Поздрав към слънцето

Анна Данилова

Комплексът Суря намаскар, или Поздрав към Слънцето, включва шест асани, които след Чатуранга дандасана се изпълняват в обратен ред. Помнете, че не е важна скоростта на изпълнение, а точността на всяко движение. При всяка асана стремежът е да изтеглим гръбначния стълб и така да намалим напрежението в гърба. А това е възможно само чрез съгласуване на ръцете и краката. Затова по време на практиката следете за усещанията в гърба. Болката в долната му част след изпълнение на Суря намаскар е знак за това, че нещо не е изпълнено както трябва и е най-добре да се консултирате с преподавателя си.