БРОЙ 7 | СЕПТЕМВРИ 2011

брахман, йога и здраве, д-р Георги Гайдурков
Цена:

тема на броя: Вегетарианството като начин на живот

с Десислава ел Хаким

Неприемането на месо и риба е само основата на вегетарианството – това е не просто хранителен режим, а начин на живот, основан на уважение към природата и живите същества.

Бременност и вегетарианство

с Росица Божкова

Споделеният опит на Росица Божкова – йога инструктор и майка на три деца, последното от които родено вкъщи – за своите три бременности и начина на хранене.

Сутринта – кафе или билки

с д-р Димитър Пашкулев

Ако оставим настрана икономическия аспект – кофеиновата индустрия е световен гигант, осеменил всяко кътче с възможност да пласира своите продукти, остава фактът, че пиенето на кафе за разсънване, вдигане на ниското кръвно налягане и подобряване на работоспособността е един много лесен, но съвсем не най-добър начин за решаване на проблемите.

С кои продукти да заместим месото на трапезата

с Чандраканти Даси

Преглед на зърнени и бобови култури, богати на белтъчини, скорбяла, витамини от група В и Е, калий, фосфор, магнезий и желязо. Те са изключително полезни и се препоръчват в ежедневното меню на всеки, който иска да спре консумацията на месо, но има страхове с какво ще го “замества” или просто просто да живее в здраво тяло.

7-те златни ключа на Свами Дев Мурти

с Наско Атанасов

Свамиджи достига до основите на своята система с изследвания и наблюдения в петте животински царства – във водата, въздуха, под и над земята, сред човеците. Така открива седемте златни ключа, върху които гради своето учение.

Защо боледува модерният човек

с Анна Павлова

Според йога болестта е записана в най-дълбокото Себе, но ние го разбираме едва когато премине в тялото под формата на симптом. Всички болести, независимо в коя система се проявяват, наред с всички останали предпоставки са в резултат на неспазване на правилата на живот.

Ведическата космогония

с Veda House

Как изглежда светът според древните ведически писания? Има ли ад и рай, има ли живот преди раждането и къде отиваме след смъртта? От гледна точка на вай-шнавизма, отвъд материалния свят, в който живеем, има и духовен, а разграничителна линия между тях е вечното безличностно сияние на Бога – Брахман.

Интервю с д-р Георги Гайдурков

с Десислава ел Хаким

Доктор Георги Гайдурков е бил консултант и сътрудник на природолечителката Лидия Ковачева. На базата на своя личен опит призовава: „Който иска да е здрав, нека се придържа към храната, характерна за човешкия биологичен вид – плодове, зеленчуци, ядки, бобови и зърнени култури.“

Танц по стъпалата на съзнанието

с Любомир Розенщайн

“Най-големият проблем на днешното време е напрежението, което хората са събрали в себе си” казва Свами Сатянанда. И тук съвсем не става дума за физическо напрежение. То действително съществува, но е само отражение на онова, което се случва във вътрешния свят на човек.

Как да стана инструктор по йога

с Вера Павлова

Курсът за йога инструктори се организира ежегодно от Българската федерация по йога и включва 270 часа общи и специални предмети. Общите предмети (анатомия, физиология, методика на физическото възпитание и други) се водят от преподаватели от НСА (София). За хората от провинцията огранизаторите съдействат за намиране на общежитие по време на занятията. Специалните предмети включват теория и практика по системата на Шивананда йога. Те се изучават по време на лагерите и се водят от обучени йога инструктори.

практика: Преход към есента

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Лятото е сезон на активно натрупване на енергия, емоции и впечатления. За да се подготвим за спокойна зима, есента е времето, в което трябва да сме динамични и да насочим натрупаното през лятото в креативна посока. Предложеният комплекс асани помага по-лесно да постигнем този баланс – както на физическо, така и на емоционално ниво.