БРОЙ 70 | СЕПТЕМВРИ 2017

йога дхарма
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Йога дхарма – йога като начин на живот

Тодор Тодоров

Не е достатъчно да практикуваме един-два часа асана, пранаяма и малко релаксация, след което да си кажем, че сме приключили с дозата йога за деня. Трябва да положим усилия и да трансформираме своята природа и личност, да пренесем йога от студиото и да я въведем като начин на живот, йога дхарма. Интелигентната личност знае, че без да следва определени принципи и предписания с правилно настроение и решителност, не може да постигне благоприятни резултати. Същото се отнася и за процеса на йога. Без регулярна духовна практика, абхяса, адептът не може да достигне висшите й нива.

На какво ме научи йога

Маргарита Манева

Йога е брегът, който дава стабилност в неспокойни условия и в моментите, в които се чувствате несигурни. Спрямо живота ни тя е този момент на пауза между всяко вдишване и издишване, в който всичко е неподвижно и неутрално, просто e. Йога е една от съставните части на съзнателния начин на живот, към който повече хора трябва да се стремят. Никой не може да отрече динамичното самоунищожение, към което води съвременният, т.нар. цивилизован свят и удобствата му. Опитвайки се да надхитрим природата, погубваме себе си и никой не е в състояние да промени света, ако не промени първо себе си.

Интервю с Марк Уолш

въпроси: Николай Янков

„Прави ми впечатление, че днес в часовете по йога се преподава конформизъм. Отиваш някъде и в рамките на един час някой ти казва кое как да правиш. Не се дава възможност на човека да се самооткрива, да работи със себе си, да се разбира. За много хора това е окей – да се предадат в ръцете на някого, да се доверят, да се оставят да бъдат обучени. Аз се стремя да давам повече свобода на практикуващите, да ги стимулирам да слушат и наблюдават собственото си тяло.“

Да живееш бавно

Илка Чечова

Научих се, не, уча се, да живея на бавни обороти. От което не мога да кажа, че съм във възторг. Но се уча. Живяла съм повече от 20 години в София, столичен град с население от 2 милиона души, много шум, трафик, мръсотия и напрежение. Енергията в София е тежка. За да успее, човек трябва много да се труди. Наистина много. През петте години, които прекарах в университета като студентка, научих още три езика, съумях да преведа няколко книги, като успоредно с това работех като коректор на списание и автор на статии за алманах за фантастика. Не може да се отрече – много неща свърших. И… получих три нервни срива.

Самотата на тревожния човек

Александра Йосифова

Отбягващото разстройство на личността, или тревожно личностно разстройство, се характеризира с чувство за неадекватност в социална обстановка, свръхчувствителност към критика, отбягване на контакт с хора, самоналожено емоционално дистанциране, високо самосъзнание, но ниска самооценка. То се среща при 7–12% от населението, като тенденцията се увеличава през последните години в САЩ и Европа, особено сред по-образованите индивиди.

Трансформация на отчаянието

Любомир Розенщайн

На пръв поглед твърдението, че сме отчаяни, е абсурдно: та нали всичко около нас повтаря, уверява, че щастието – както никога досега – е възможно, достъпно и само на една ръка разстояние. Нали извървяхме пътя от безпросветното минало, което обещаваше илюзорна благодат в небесата, до XXI век, когато свалихме щастието на земята, направихме го достижимо и лесно. От билбордовете ни гледат съвършени, щастливи лица: всичко, което не ни е дала природата, можем да го получим; всичко, което ни е било отказано, можем да го вземем. Ние сме властелините на външния си вид и на съдбата си – няма поводи за отчаяние. Но то е тук.

Асана на месеца: Матсясана

Мими Дончева

Поза Риба разтваря широко гръдния кош и облекчава работата на дихателната система и сърцето. Чрез нея въздействаме едновременно върху сърдечната и гърлената чакра, като си помагаме да бъдем по-екстровертни и да се свързваме по-лесно с хората около себе си. Любопитно е, че ако изпълните варианта за напреднали във вода, тялото ви ще остане плуващо на повърхността й – оттук идва и името на асаната (матся е „риба“ на санскрит).

Малките крачки по пътя към голямата цел

Даниела Събева

Йога е като прецизна карта, която ни дава не просто разстоянието до мястото, което целим да стигнем, но и всички малки стъпки до него. Йога ни показва по един красив и любящ начин, че не целта е важна, а преминаването на пътя в радост и осъзнатост. Учи ни да разпознаваме вибрациите на радостта и да ги разграничаваме от тези на страха. Приканва ни да наблюдаваме себе си. И когато усетим, че сме се озовали в каквото и да е друго състояние извън радостта, да се запитаме откъде идва то и да му позволим да ни отведе до самия си зародиш.

Даровете на Индия: Катуки

Татяна Бояджиева

Високо в Хималаите, между 3000 и 4500 м над морското равнище, расте една от най-често използваните в аюрведичната и китайската медицина билка, наричана от местните жители кутки, или катука, и е включена във фармакопеята на лечебните растения с латинското наименование Picrorhiza kurroa. Прахът, получен от билката, има горчив вкус, охлаждащ ефект и лютив послевкус. Тези характеристики са знак, че употребата й е свързана с балансиране на капха и питта доша в организма и следва да се прилага с повишено внимание при дисбаланс на енергията вата.

Аюрведична аптека: Арагвадха

Катерина Коцева

Арагвадха е средновисоко дърво, което расте в Индия, Шри Ланка и в други страни в Югоизточна Азия. Цветовете му са златножълти, имат символично значение във фестивалите в чест на Вишну и са емблема на щата Керала в Южна Индия. Когато цъфти, короната му прилича на златен дъжд. Листата са дълги и перести, а плодовете – като бобчета с остра миризма и със семенца. В аюрведа се използват листата и плодовете на дървото, които имат лаксативно действие, и кората – богата на танини.

Записки от Шри Ланка

Мирослава Владимирова

Днес започва същинското ни пътешествие. Закусили със свежи плодове и вкусотии, потегляме към златния скален храм „Раждамаха“ в Рангири Дамбула – едно от най-важните места в Шри Ланка, част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Комплексът от пещери в Дамбула е един от най-внушителните будистки храмове в света. До него се стига по стълби, които изглеждат безкрайни в горещината. По пътя търговци ни изкушават със статуетки на божества, пеещи купи, шалове, украшения и дрънкулки. Успели да запазим финансова дисциплина, стигаме до върха, където ни посреща храмът – величествен и обаятелен.

Съвети за сеанс рефлексология

д-р Димитре Младенов

Изключително важно е да разберете, че наличието на болезнен участък не е основание да определяте диагноза, нито да поставяте под съмнение мнението на лекаря или да оспорвате клиничните изследвания (ако има направени такива). Това не е коректно, тъй като от човек до човек съществува разлика между разположението на органите, както и наличието на няколко органа в една зона. Болезнеността в дадена зона не е задължителен индикатор за болестно изменение.

Есенна храна за сърцето

Слави Славов

Есента е прекрасно време да се заредим с полезни за сърцето и сърдечносъдовата система нутриенти чрез наситените с цветове сезонни плодове и зеленчуци. Растенията са не само пълни с витамини и минерали, но съдържат и фитохимикали с противовъзпалителни и блокиращи холестерола свойства. Ето десет характерни за сезона плодове и зеленчуци, които сърцето ви да заобича.

ЙОГА У ДОМА: Двигателна програма за ставите и гърба – 1

Анастасия Манлихер

Разработвам тази програма на базата на йога, китайска гимнастика и елементи от лечебна физкултура, от раздвижващите програми на Уортън и проф. Сайонджи. Много е важно, когато изпълнявате тези движения и пози, да влезете в диалог със себе си и да ги правите до предела на комфорт, до който то може да достигне, както и с темпото, което то самото ви подсказва. Човешкото тяло е толкова интелигентно конструирано, че ако сте редовни и практикувате всеки ден, но с внимание към нуждите му, ще видите как то започва да се навежда и огъва с още няколко милиметра утре и с още няколко милиметра вдругиден.