БРОЙ 71 |ОКТОМВРИ 2017

КОВАРНИЯТ КИСЛОРОД И ЛЕЧЕБНИЯТ ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Коварният кислород и лечебният въглероден
двуокис

Петя Стоянова

От 140 л кислород, който средно вдишваме от въздуха за едно денонощие, почти всичкият отива за набавяне на енергия. Около 1% се губи за производство на… отрова. По време на полезната дейност на кислорода се образуват и опасни вещества. Това са  т.нар. активни форми на кислорода – свободни радикали, които са рисков фактор за възникването на сърдечносъдови, белодробни и ракови заболявания, за нарушаване на обмяната на веществата. Но защо изобщо й е нужно на природата да произвежда тази отрова? Учените са открили отговора на този въпрос – свободните радикали, образувани от външната страна на клетката, имат защитна функция и унищожават бактериите, попаднали в кръвта.

Пътеката на любовта

Люба Комитова

В търсене на хармонията открих любовта. Стремежът ми да постигна вътрешен комфорт в натоварения с какво ли не начин на живот, ме отведе до едно почти незабележимо пулсиране, до източник на енергия, който идваше от областта на сърцето. В медитациите си се озовах на място, което сякаш беше останало недосегаемо за времето и за всичко, което представлява реалността, изпълнена с грижи, отговорности, ангажименти. Пожелах си да насоча вниманието си към него и започнах постепенно да го опознавам

Интервю с Наско Атанасов

въпроси: Десислава ел Хаким

„Егото се опитомява от нещастия, от болести. Трудностите ни каляват, не Венера ни дава уроците, а Сатурн – казано на езика на астрологията. Разбира се, и радостта, която произтича от Венера, може да бъде наш учител. Свами Дев Мурти казваше, че най-големият учител е любовта: „Да обичаш, означава да не се смяташ за различен от другия. Има ли различия, няма любов“. Така, както и Иисус проповядва: „Бог е любов“.

Йога в помощ на месечния цикъл

Даниела Събева

Лекарите в Древен Китай наричали менструацията „небесна вода“, защото вярвали, че менструалната кръв е различна от тази, която циркулира в тялото – жизнена енергия, необходима за живота на всяка жена. Появата на небесната вода е ключов момент в женския жизнен цикъл. Тя бележи началото на репродуктивния период и е повратна точка за здравето на жената. Тъй като това е радикален преход, тялото е много по-уязвимо и изисква особено внимание и грижи. Йога може да подпомогне този процес, внасяйки повече емоционална стабилност, баланс на ендокринната система и развиване на осъзнаването, че тялото ни, като всяко нещо в природата, преминава през различни цикли – от овулация към менструация.

Този, който владее себе си

Любомир Розенщайн

Действие, дела, равновесие, разум, мъдрост – това за йога са опорите на съществуването. Те ни правят различни от катеричките например. С появата ни като човешки същества ни е дадена възможност не просто да обикаляме гората и да събираме лешници, не просто да ги искаме и да се вълнуваме, когато ги намерим или не ги намерим. Дадено ни е да приемаме и побеждаваме съдбата си, като използваме инструмента на разума да овладяваме емоциите и да се усъвършенстваме. „Бхагавадгита” предписва, че човек се става – чрез вътрешно изграждане. И това е нашата собствена битка, в която имаме дълг да участваме.

Асана на месеца: Триконасана

Мими Дончева

При тази асана разположението на краката наподобява равностранен триъгълник, откъдето идва и името й. Получава се странично разтягане, което се усеща по външните линии на торса, както и по вътрешността на бедрата. За да се постигне този ефект, е важно да не се навеждате напред при изпълнението на Триъгълник, а да задържите тялото в една равнина. Няма значение колко ниско ще хванете крака си, важно е просто да не изнасяте таза назад.

Да се пуснеш по течението

Илка Чечова

Да си го кажa направо – аз съм, или поне до съвсем скоро бях, маниак на тема контрол. Добър организатор съм – като започнем от графика ми за деня, през месечния бюджет, уроците с учениците ми, срещите с приятели и стигнем до пътешествията, на които се отправям всяка година. Обичам да планирам. Вълнувам се, когато мисля за бъдещето. Нещо повече – планирането ме успокоява и ми дава сигурност. Но имайки предвид споделеното за интензитета на дните ми до този момент, бихте ли ме укорили? Това беше единственият начин да се справя с всичките си задачи.

Разговори с мен

Краси Проданов

Съвременният човек обича да живее, както се казва, в гюрултия. Нещо повече, всичките тези звуци и викове, цялата глъчка се превръща в мерило за това къде ти е мястото. Колкото по-голяма е шумотевицата около тебе, толкова по-важен си. Манията по тунингованите коли и лъскавите мотоциклети го показва. Стори ми се някакъв парадокс да търсим шума, но по стечение на обстоятелствата бързо видях примерите, които показват колко много се боим наистина в наше време от тишината.

Даровете на Индия: Бхуми – силата на нежността

Татяна Бояджиева

В Централна и Южна Индия, Шри Ланка, Индонезия и в Латинска Америка вирее билката Phyllantus niruri, известна на източните лечители като бхуми амалаки. Бхуми означава „земя“ или „камък“, а амалаки е „това, което те прави чист и блестящ“. Нежното растение със симетрично разположени листа e богато на гликозиди, алкалоиди, флавоноиди, лигани и етерични масла. Има горчив, стипчив и сладък вкус, който балансира съответно питта, капха и вата енергиите.

Пости за начинаещи и напреднали

Димитринка Андреева

Вече все повече хора постят, като най-популярно е спазването на коледните и великденските пости, както и житният режим на Дънов. Но основното, което се забравя, е, че ограничението цели пречистване на няколко нива – физическо, емоционално, психическо и духовно. Да следим каква храна даваме не само на тялото, но и на ума и сетивата си. Знаем, че за да ни служат машините, е необходимо да актуализираме редовно приложенията, да преглеждаме колата и т.н. Забравяме обаче да направим същото и за себе си – за да работят без проблем нашият хардуер (тялото ни) и софтуер (умът, емоциите, сетивата), е добре да преинсталираме програмите.

Пресните есенни храни

Д-р Димитър Пашкулев

Повечето от нас дотолкова са свикнали с готовите, консервирани и сурови, но престояли продукти, че има опасност да пропуснат уникалния шанс, който ни дава есента. А това е възможността за презареждане на организма със здраве и енергия! Няма тъкан, орган и система, които да не се повлияват благоприятно от консумирането на поне един килограм дневно от такава жива храна.

ЙОГА У ДОМА: Двигателна програма за ставите и гърба – 2

Анастасия Манлихер

Продължаваме с движенията и позите, които могат да подобрят състоянието на гърба и ставите и които бихте могли да изпълнявате по време на разходката си в парка или в гората. Не е задължително да се сещате за тях само когато имате конкретен проблем в тези зони. Те са чудесен начин за общо раздвижване и за така любимото на тялото и особено на гръбнака протягане. Този път ви представям няколко движения, за които можете да използвате подкрепата на някое прекрасно дърво, което ще ви услужи със ствола или клоните си. Преди да си тръгнете от гората или парка, благодарете на дърветата, че са били ваши партньори в разтягането, гушнете ги и обменете с тях положителна вибрация.