БРОЙ 72 |НОЕМВРИ 2017

имунен буквар
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Имунен буквар

д-р Димитър Пашкулев

Имунитетът е основна линия за защита на организма от микроорганизми, чужди тела и видоизменени клетки. Колкото е важен той, толкова е и труден за осмисляне – дори и от съвременната наука, която още изследва неизброимите му лабиринти. Информационното пространство сега е препълнено с претенции за регулиране на имунната система чрез отделни – и то обикновено с шаблонно приложение – добавки, техники, процедури. В най-добрия случай тези твърдения са силно преувеличени. Перфектната имунна система предполага до голяма степен и много добро общо здраве, което пък се постига само чрез цялостни мерки за начина на живот и индивидуални методи и средства.

На първо място си ти

Краси Проданов

Много пъти започвах работа някъде, воден от убеждението, че се прави нещо истинско – със сърце, необходимите средства и професионалисти, пък и с подходящ размах. Като се върна назад в годините, сценарият после винаги беше един и същ. Първо се орязваха финансите – и продължавахме работа почти без бюджет. Разделяхме се и с колеги – тук идваше моментът да се мотивираме, че можем и сами. После назряваше конфликтът с ръководителите – според тях резултатът трябваше да е все по-впечатляващ независимо от променените условия. Изкарах така няколко цикъла – ту в радио с национално покритие, ту в амбициозно списание. Но дойде моментът, когато усетих, че нещо се е променило.

Механизми на изобилието

Анастасия Манлихер

Колкото и силно да желаете нещо, не бъдете като децата, които се тръшкат в истеричен плач пред родителите си, за да получат поредната играчка или фунийка сладолед. Запазете спокойствие и се доверете на висшите сили. Може би те знаят кой е най-подходящият момент за пълноценното случване на нещата. Навярно имате да преминете през някой и друг кармичен урок, за да стигнете до желаното, така че, когато го получите, да сте в състояние истински да го оцените и да му се насладите. То е като часовников механизъм – ако го пренавиете, той ще се скъса. А после колко време и средства ще ви струва поправката?

Светът на Ошо: Кришна Прем

въпроси: Десислава ел Хаким

„Трудно е да се повярва, че ние можем да елиминираме страданието. Както и това, че всичко, което сме преживели до момента, е само една изпълнена с болка илюзия. Енергийното лечение е доста отвъд света, който познаваме. Както казва суфи мистикът Руми: „Твоята задача не е да търсиш любовта, а да откриеш всички бариери, които си изградил пред нея“. Ако успеем да разберем дълбокото послание на този стих –
да станем осъзнати за всички прегради, които сме издигнали между нас и щастието, доброто здраве и любовта, ще намерим отговори на всички въпроси.“

Благословията да си жена

Ивелина Лъжанска

а жената отговорностите са тежест и отнемат от нейната енергията. За един мъж те са благодат, тъй като са източник на енергия. Някой ще възкликне: „Но нали жената трябва да се грижи за дома, за децата, за съпруга си“. Това, което малцина осъзнават, е, че обгрижването е мъжка черта. Жената по природа е мила, нежна и мека, обича да действа от чувство на радост и вдъхновение, а не по задължение. Именно тук идва ролята на мъжа да се грижи за жената. Ако тя не се чувства сигурна и в добри ръце, няма да остане задълго в дадена връзка. Защото няма да чувства до себе си истинско мъжко присъствие.

Природните сили и действието

Любомир Розенщайн

Правенето се е утвърдило като път към успеха, съвременният свят презира инертните, нерешителните, непредприемчивите, мудните. Трета глава на „Бхагавадгита“ е възхвала на действието и това изкушава прочитът й днес да бъде използван за доказателство за напредъка ни като цивилизация, в която както никога досега животът е изтъкан от действия. Но за какво всъщност говори Кришна? В нашия материален свят, обяснява той, бездействие не съществува – материята е в непрестанно движение. Характерът на всяко действие се определя от трите всеобщи качества на материята – трите гуни.

Мастер клас: Усъвършенстване на обърнатите пози

Люба Комитова

Асаните не са гимнастически упражнения. Зад понятието асана стои замисъл, който я превръща в средство за постигане на физическо здраве и придобиване на енергия, сила и оптимизъм. Когато започваме да разучаваме дадена поза, преминаваме през няколко етапа. В началото научаваме техниката на изпълнение, след това свикваме да стоим спокойно в асаната и да се концентрираме върху определени точки от тялото и дъха. С всеки изминал ден задържането става все по-комфортно. Асаната започва да влияе цялостно върху всичко, което разбираме като своя същност, било то физическа или духовна. Асана е крайъгълен камък в духовното развитие, събуждане и просветление. Неслучайно е третата степен в т.нар. осморен път на Патанджали, водещ към истинската ни природа, която е в латентно състояние, докато нещо провокиращо не я събуди.

Асана на месеца: Варианти на Бхуджангасана

Мими Дончева

Името на позата идва от бхуджанга, което на санскрит е със значение „змия“. Асаната наподобява кобра, готова за нападение, но в нея няма нищо бойно. Преди всичко тя заздравява мускулите на ръцете и гърба, огъвкавява гръбнака и подпомага намаляването на болки и схващания по задната страна на тялото. Освен това Бхуджангасана подобрява работата на бъбреците, регулира хормоналния баланс и спомага за намаляването
на стреса. Да се изпълнява с повишено внимание при дискова херния!

Q&A: Сезонът на капха доша

Татяна Бояджиева

Капха доша е най-плътната от енергиите, нейните молекули са анаболни и изграждат тъканите в организма. Тя придава форма и твърдост на тялото, но можем да я открием и като слуз в стомаха, белите дробове, носоглътката. Подобното увеличава подобното и се намалява с противоположното – това е основен аюрведичен закон. Затова и зимата увеличава студената, влажна и лепкава капха и идва времето на настинки, грип, кашлица, ангини, запушени бронхи и нос. За да втечним, намалим и изхвърлим излишната капха от тялото, разчитаме на подправки, билки и храни с лют, леко кисел вкус и загряващ ефект.

Аюрведична аптека: Чакрамард

Д-р Димитър Пашкулев

Повечето от нас дотолкова са свикнали с готовите, консервирани и сурови, но престояли продукти, че има опасност да пропуснат уникалния шанс, който ни дава есента. А това е възможността за презареждане на организма със здраве и енергия! Няма тъкан, орган и система, които да не се повлияват благоприятно от консумирането на поне един килограм дневно от такава жива храна.

Здравословно, но в норми

Ивета Иванова

Колко често сте били подложени на атаки от собствените си мисли, развяващи лозунги от рода на: „В това има глутен“, „Този продукт причинява газове“, „Този плод има твърде много захар“, „Сурова храна не се приема след 16 ч.“, „Не трябва да се храните след залез“ и т.н. Няма по-хубаво от домашно приготвената храна, консумирана в подходящото време, с добро настроение и приятна компания. Понякога обаче това просто не е възможно. И когато се стигне до такива моменти, приемете ситуацията – благодарете за храната, която имате пред себе си, благословете я, повярвайте, че тя ще ви донесе необходимите за организма нутриенти и й се насладете.

Съединението прави силата

Живко Живков

Сигурно рядко хората се питат защо съществуват определени растения и животни на земята, защо и как ние, хората, сме се появили. Има научни, религиозни, фантастични, философски, езотерични постулати и обосновки по темата за произхода на всеки детайл от реалността. Така е и с шафрана. Едно малко лилаво растение (цветът на теменната чакра) събира в себе си мъжката енергия – три жълти тичинки – мъжкият оплодителен орган на растението (цветът на чакрата на слънчевия сплит), и женската енергия – три червени близалца – женският оплодителен орган на шафрановия минзухар (цветът на коренната чакра). Езотеричният смисъл на растението Crocus sativus е да интегрира ин и ян в свещен балансиран съюз, в една обща обвивка от три цветчета (три тичинки ян, три близалца ин), за да може съединението да направи едно физически малко растение великан в ползите за човека.

Зависимо личностно разстройство

Александра Йосифова

Човекът е социално създание. Всеки аспект от ежедневието ни зависи от хората около нас: прехраната, размножаването, физическото и психическото здраве, щастието, кариерното развитие. Притежаваме необходимото физиологично устройство за комуникация, еволюцията дава предимство на гени, които подпомагат общуването, а обществото предпочита индивиди с добри комуникационни качества. Комуникацията с други хора е толкова важна за оцеляването на индивидите и обществата, че еволюцията е направила развитието на частите от мозъка, отговорни за тази способност, приоритет. Въпросът, който остава без отговор обаче, е как е възможно нещо толкова важно за опазването на целия ни вид на личностно и общо ниво да може толкова лесно да бъде застрашено от фактори, които не зависят пряко от нас.

Търпение

Илка Чечова

Дойде май и започнах да харесвам Гронинген. Дъждът най-сетне отстъпи пред обичното ми слънце. Птичките пееха, патиците учеха малките си да плуват и да пасат трева. Мъркащи котки се излежаваха пред червени къщи със спретнати градини. Въздухът носеше сладкия аромат на цъфнали розови храсти. Дните ставаха по-дълги и хората се любуваха на залезите, отразени в мирната вода на каналите. Всички бяха щастливи без повод. Атмосфера на усмивки и смях. Започвах да оценявам и истински да се наслаждавам на мързеливите си уикенди; особено ако бях извън града: в горите на стар замък или в някое забутано село с повече крави и овце, отколкото хора. Обаче аз все още нямах платена работа. Мине – не мине подпитвах картите таро: „Кога ще си намеря нова работа? Кога ще си намеря нова работа?“ И отговорът всеки път беше що-годе един и същ, но понеже не ме удовлетворяваше, питах ги отново. И отново…