БРОЙ 73 | ФЕВРУАРИ 2018

Тайната на задните дворове
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Тайната на задните дворове

Мила Маркова

Хората правят всичко възможно да държат вратите тайните на задните дворове на личността си здраво заключени и се преструват, че не съществуват. Но истината е, че нашето същество е цялостно обединение на тяло, ум, емоции, дух и душа и тези различни аспекти никога не прекъсват комуникацията помежду си. Напротив, продължават с мълчаливи думи да предават съобщенията на най-дълбоките и потулени области. Имам толкова много примери за хора, които използват думите на рационалния ум, за да увещават и убеждават както себе си, така и другите в някаква истина, в която им се иска да вярват, но която всъщност е дом на илюзии и е далече от правдивост. Усещането е като да попаднеш в Страната на чудесата на Алиса, където рядко някой наистина слуша какво му казват останалите и където говорят едно, а се случва друго.

Грижа за „лотосовите цветове“ на жената

Даниела Събева

Гърдите са първото нещо, което ни захранва, когато се появим в този свят, нашата най-дълбока и мощна връзка с първоизточника. Според китайската медицина през гърдите минават меридианите на черния дроб, бъбреците, стомаха и зачеването. Недоброто функциониране на един или повече от тези органи оказва пряко влияние върху състоянието на гърдите. Неразположенията могат да започнат като усещане за напрежение, промени в настроението и менструални спазми преди и по време на месечния цикъл, да преминат в периодична поява на бучки в гърдите, мастити и силен глад за определени храни и с времето да се развият до сериозни заболявания като ендометриоза, нередовна менструация, безплодие, доброкачествени тумори, рак.

Интервю с Монлам Гятсо

въпроси: Юлия Савова

„Будизмът не е поредната духовна пътека, a един много практичен начин на живот, при който основен принцип е този на ненасилието. Това прави следващите го добронамерени и толерантни към всички други религии и духовни течения, което изключва всякакви конфликти. Буда не е една личност – ние приемаме за Буда всеки, постигнал просветление, който след това повежда и други към него. Вярваме, че има много „буди“ сред нас, тъй като на Земята ежедневно „слизат“ и се раждат много велики души, чиято цел е да избавят хората от страданието, дукха. Ученията на Буда са живи и развиващи се и в наши дни.“

Светът на OSHO: Кришна Прем

въпроси: Десислава ел Хаким

„Стари познайници сме със смъртта. Рождената ми майка напуска този свят, когато съм на една година, и ме оставя на моята 15-годишна сестра-майка. Тя също напусна тялото си и ме остави с Ошо, който на свой ред също си тръгна оттук. Така че смъртта няма с какво да ме изненада. За разлика от живота. Мога да се оправя със смъртта, но животът все още ме върти на малкия си пръст.“

Разходка из гхатовете на Варанаси

Дхиру Госвами

Днес ще се разходим из гхатовете – каменни пристани със стъпала, водещи към водите на Ганга. Географски погледнато, дългата 2525 км река извира от западната част на Хималаите в щата Уттаракханд. Според легендата Бхагиратх измолва от Шива Ганга да слезе на земята, за да пречисти и освободи душите на хората, по-точно на неговите близки. Така тя се спуска по косите (растите) на бога. По изгрев поклонници и туристи идват край реката, за да посрещнат първите лъчи на Слънцето. Някои избират да се повозят с лодка из смълчаните й води, а други – като този садху, присядат на стъпалата и с молитва приветстват новия ден.

Любовта е за всеки ден

Ивета Иванова

Можем ли да получаваме с отворени обятия – да приемаме дарове, комплименти, любов, закрила, топлина, без да се усъмним, че от нас ще искат нещо в замяна? Замисляли ли сме се, че както ние имаме потребност да дадем нещо, за да се чувстваме добри, полезни, сияйни, така и други имат нужда да дарят на нас. Даваме ли им този шанс, или го отнемаме в желанието си ние непременно да сторим добро? Ами ако следващия път, в който ни направят комплимент, кажем едно простичко „благодаря“, вместо да обясняваме защо това, за което ни хвалят, не е нищо особено? Или като ни подарят нещо, да го приемем с достойнство, вместо да пелтечим: „Ама защо… нямаше нужда“.

НИЩОправене

Краси Проданов

Като малък все така отговарях на въпроса какво правя: „Нищо.“ Сега вече знам как да отвърна и на репликата, която по правило следваше: „Че нищо прави ли се?“ Прави се, естествено. Но трябва да имаш много любов. Към себе си. Случи ми се веднъж, когато пак съвпадаха няколко крайни срока. Ще кажете, че е съвсем нормална ситуация, само дето въобще не можех да се съсредоточа. Поприключих най-неотложното и излязох навън. Зачудих се откога не съм го правил. Насред работния ден да вървя без посока. Много е хубаво, когато усетиш, че стресът в теб започва да се разсейва. Обикновено помага йога, но онзи път беше някак различно.

Бхагавадгита за XXI век: Овладяване на желанието

Любомир Розенщайн

За да приеме желанията си като враг, човек трябва да бъде осъзнат. А това означава да познава самата природа на желанието и неговото място в структурата на човешката психика. Действеното опитомяване и обуздаване на неговата инак помитаща сила идва не отвън, а отвътре.Единстве ната здрава основа за поставяне на вътрешни граници пред тази сила е знанието. „Бхагавадгита“ е източник именно на такова знание.

Приложение на етеричните масла през вековете

Десислава ел Хаким

От две години имам нова страст, която с всеки изминал ден ме завладява все повече. Нарича се етерични масла. Ето че дойде моментът, в който да започна да ви разказвам за опита си с тях. И тъй като мнозина биха възкликнали „О, стига с тези моди!“, нека първо се пренесем назад във времето, за да проследим употребата на етеричните масла през вековете при различните култури. Етеричните растения и маслата, добивани от тях, винаги са играели роля в човешката цивилизация. В хода на нейното развитие те заемали важно място в религията, брачните церемонии и романтичния живот, козметиката, погребалните обреди, медицината и други аспекти от ежедневието. Независимо че употребата им е еволюирала през вековете, те запазват статута си на най-ефективното натурално терапевтично средство, познато на хората.

Аюрведична аптека: Гокшура

Катерина Коцева

Гокшура е растение със саттвична (чиста, възвишена) природа и е една от малкото билки с едновременно подхранващо и прочистващо действие, с балансиращ ефект върху трите доши. Името й идва от го – „крава“, и акшура – „копито“, защото малките кълбовидни плодчета (по 150 мг всяко) приличат на копитото на крава, имат няколко бодила и множество по-малки шипчета по тях.

Уроци от ниските земи: Отказ от Аз-а

Илка Чечова

По-натам проведох два притеснително сходни разговора със случайно срещнати холандци. И те не правеха разлика между Унгария и България. Също така ме попитаха дали в страната ни има университети, интернет и таблети. Можете да си представите колко щастлива бях, когато срещнах Хилко в часа по буги-вуги. Той не само знаеше точно къде се намира родината ми, а се оказа, че дори е живял там. Спомена Казанлък, Бургас и даже знаеше малко български!

На по-висока вибрация

Анастасия Манлихер

На Изток хората вярват, че щастието идва отвътре. В Западния свят сме научени, че настроението ни зависи главно от външни обстоятелства. Трябва на човек да му се случи нещо хубаво, за да се почувства удовлетворен, радостен и спокоен. А когато твърде дълго се заредят все неприятни ситуации, какво правим? Нима най-доброто решение е да седнем и да чакаме?! Вероятно и това е стратегия: да притихнем, докато бурята отмине. Дори тогава обаче не бива да се оставяме на вихъра от емоции да ни управлява. Психологията също говори за „регулация на емоциите“. Именно на това вътрешно, фино ниво е барометърът, който отчита на каква честотата вибрираме.

Асана на месеца: Паршвоттанасана

Мими Дончева

В поза Дъска една от задачите е да направим разтягане на предната страна на тялото. За целта напрягаме задната мускулна верига в стремежа си да задържим таза високо. С различните варианти на асаната можем да работим за укрепването на всички големи мускулни групи в тялото – не само по задната, но и по предната страна, лявата и дясната линия.

Йога у дома: 12 асани вместо кафе

Анна Данилова

За да бъде денят ползотворен, е важно как ще започне. Безумният ритъм на съвременния град налага пълна концентрация върху задачите и отговорностите, с които сме обвързани. И за да бъдем успешни в изпълнението им, трябва да сме бодри от сутринта. Нещо, което мнозина постигат с чаша ароматно кафе, а понякога и с две. Използвайки кофеина като стимулатор, ние пренебрегваме енергийния заряд, който притежава нашето тяло. А той не е за подценяване. Тази практика може да даде на организма ни необходимата му за деня енергия и да разгърне нашия потенциал. Остава само да я изпълним. Имайте предвид, че от първия път може и да не постигнете това, което сте си поставили за цел. Но както се иска постоянство, за да видим резултати и в други сфери от живота, така и в йога упоритостта се възнаграждава с течение на времето.