БРОЙ 74 | МАРТ 2018

благодарността
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Благодарността като източник на благоденствие

Анастасия Манлихер

Умението да бъдем благодарни, отключва енергия с изключително висок заряд. По интензитет тя се нарежда веднага след най-висшата вибрация, съществуваща изобщо – безусловната любов. И както последната може да ни въздигне дори когато сме най-сломени и да ни възкачи на крилете на блаженството, така и благодарността има силата да повиши вибрациите – тогава, когато я отправяме, или в моментите, в които я приемаме.

„Йога Видя“: Живот по завета на Свами Шивананда

Генка Янкова-Бруст

Едно от нещата, които едва ли се вписват в представата ни за Германия, е духовността. Фактите говорят обаче за една вълна, тръгнала именно оттам преди повече от 25 години. Става въпрос за феномена „Йога Видя“. Това не е просто йога школа, а център на едно ново, модерно йога движение, на една духовна общност, която се дефинира чрез завета на Свами Шивананда – служи, обичай, давай, пречиствай се, медитирай, реализирай. Шеговито наричат „Йога Видя“ най-голямата в Европа фабрика за челни стойки. Не всички могат да застанат на глава, но е възможно за всеки да стане по-благ и да пренесе вътрешния мир и в света. Което е и дълбокият смисъл на йога…

Интервю с д-р Мариян Иванов

въпроси: Десислава ел Хаким

„Известният лечител Авицена, като посещавал болния, му казвал: „Ние тук сме трима – аз, ти и твоето заболяване. Накъде ще тръгнат нещата, зависи от това чия страна ще вземеш – моята или на болестта“. Всеки прави избор дали да продължи да мрънка, или да намери начин да стимулира собствения си оздравителен потенциал. Вместо пасивно да приемате таблетки или гранулки, били те и безвредни, разберете посланието на болестта и работете върху себе си! Свами Шивананда, който е бил и много добър лекар, е казал: „И един грам практика е повече от хиляди тонове теория“.

Светът на OSHO: Прем Сарани

въпроси: Десислава ел Хаким

„В свят, управляван от мъжка енергия, афиширането на емоциите се възприема като проблемно – независимо дали плачем, или сме твърде щастливи. Следвайки тази тенденция, жената игнорира своята природа, основана на чувствата, и започва да имитира мъжкото поведение. Тя вече не е подвластна на емоциите, което я прави приемлива от обществена гледна точка.“

Превенция на рак на гърдата с йога

Даниела Събева

Освен промените в начина на живот и регулярната грижа чрез самосамаж, всяка жена може да включи в дневния си режим и практики от йога. Асаните въздействат върху благоприятното протичане на енергията през гърдите. Подбраните тук пози благоприятстват координацията между дишането и движенията, подпомагат кръвообращението и доставят жизненоважна енергия през лимфната система на гръдната област. Те са прекрасно средство за поддържане на здравето им и превенция против рак на гърдите.

Асана на месеца: Пурвоттанасана

Мими Дончева

В поза Дъска една от задачите е да направим разтягане на предната страна на тялото. За целта напрягаме задната мускулна верига в стремежа си да задържим таза високо. С различните варианти на асаната можем да работим за укрепването на всички големи мускулни групи в тялото – не само по задната, но и по предната страна, лявата и дясната линия.

Усъвършенстване на огъващи назад пози

Люба Комитова

Огъващите назад пози въздействат основно върху гъвкавостта на гръбнака. В йога се казва, че гъвкавият гръб е знак за здраво тяло. Огъващите асани могат да се изпълняват статично и динамично. Динамичните комбинации са за предпочитане, когато загряваме тялото и искаме да го огънем повече. Статичните пози се изпълняват по определени правила, като в крайното положение се задържа според възможностите на всеки. Целта е постепенно да започнат да се огъвкавяват все повече гърбът и гръбначните мускули.

Вместо да се пречистваме, да обичаме повече себе си

Ивелина Лъжанска

Не си спомням като деца да сме се събирали, за да се „чистим”. Всичко ни е било наред. Били сме щастливи, били сме и тъжни. Имало е приказни дни, както и трудни моменти. Не сме осъждали нито емоциите, нито себе си. Кое те кара да вярваш, че нещо се е променило, че ти не си прекрасен и достатъчен такъв, какъвто си?

Йога и будизмът

Монлам Гятсо

Както в будизма, така и в йога една от основните пречки за напредъка ни в духовен план са нашите желания. Ако не наблюдаваме ума си и не полагаме усилия да го овладеем чрез техниките на йога и медитация, той започва да ни контролира и желанията все повече нарастват. Това води до силно безпокойство и крайност на емоциите –
радостта от придобиването на поредния предмет се превръща в неудовлетворение от това, че не можем да притежаваме друг, по-хубав.

Бхагавадгита за XXI век: Йога на изконната правда

Любомир Розенщайн

Днес все по-малко някой се замисля за това до каква степен са ерозирали основите на обществото ни. Подобни мисли са нежелани и технологиите съдействат те да бъдат отбягвани, генерирайки 24-часов поток от безсмислена, но всепоглъщаща вниманието информация. От една страна, разумът бива притъпяван, от друга – силата на инстинктивния ужас да се усетим напълно безсилни и сами на ръба на пропастта, изключва сетивата и всяка обективна картина на реалността бива замъглена. Да бъдеш като другите, да мислиш като другите, да правиш като другите, да говориш като другите, е част от същия този инстинкт, привиден спасителен пояс, който може да превърне човечеството в тълпа от слепи и глухи безумци.

Eтеричните масла и емоциите

Десислава ел Хаким

Това, което долавяме с обонянието, влияе върху нашите мисли, емоции, настроение, спомени и поведение. Носът на здрав човек може да различи хиляди различни аромати чрез хиляди обонятелни рецептори. По този начин сме в състояние да регистрираме промените в заобикалящата ни среда и съгласно тях да предприемем действия на базата на минал опит. Така сме устроени, че всеки аромат се свързва с емоция – без значение дали е породена от отрицателно или положително преживяване. Запомняйки травмите, опасността и удоволствието, ние сме в състояние да изградим поведенчески модел, чрез който да оцелеем и еволюираме.

Сурови сушени крекери

Маргарита Манева

Сушенето е познат от хилядолетия начин за съхраняване на храна и лечебни билки. Извличането на водата от продуктите запазва до голяма степен хранителните вещества и ограничава гнилостните процеси в продуктите до минимум. С нарастващото разочарование от пагубните ефекти на съвременния начин на хранене с преработени храни този метод за удължаване на срока на годност изживява своя ренесанс. Сушенето на ниски температури става все по-популярно и като начин за приготвяне
на здравословни закуски, десерти, бисквити и ястия.

Уроци от ниските земи: Укротяване на опърничавата

Илка Чечова

Аз се изправих. Теса също стана. Беше по-висока от мен, понеже носеше токове. По-добре облечена: пастелносиня къса пола и черен клин, който подчертаваше стройните й крака, и спретната вталена жилетка. Аз бях нахлузила най-обикновени дънки и широк пуловер. Дългите й нокти бяха изрядно лакирани в кърваво червено, моите – изрязани до дъно и без блясък (не мога да свиря с дълги нокти).

Здравето от гледна точка на аюрведа

д-р Рамеш Кумар

Потиснатите емоции създават дисбаланс в тридоша, което пък влияе на агни. Когато той е слаб, имунните реакции отслабват и създават предпоставка за появата на алергии към агенти като полени, прах, мухъл. Поради тясната взаимовръзка между алергиите и защитните сили хора, родени с нарушения в имунитета, често страдат от алергични прояви. Например човек, роден с питта конституция, ще има естествена чувствителност към лютива, пикантна храна, която влияе върху баланса на питта.

Как да забавим темпото на дните

Ели Бек

Зная, че няма как да спрем времето, но имаме способността да го забавим. Вярвам го. Намаляването на темпото ни позволява да присъстваме в настоящия момент и да го осъзнаваме. Когато пребиваваме в него, ние всъщност го забавяме. Как се случва ли? Аз самата работя върху това бавно, много бавно. Като родител, творец и собственик на малък бизнес. Предлагам ви няколко съвета за това как да забавим темпото на дните си.