БРОЙ 75 | АПРИЛ 2018

Училище, красиво като живота
Цена: 4.00 лв.

Купи

ТЕМА НА БРОЯ: Училище, красиво като живота

Краси Проданов

Безспорно технологиите влияят на образованието. Мнозина казват, че и времената са други. Обаче важно е да си припомним още нещо. Може би съществува от зората на образованието. Когато в центъра на цялата система е личността, резултатите са съвсем други. Да вземем за пример Валдорфското образование. Основният стремеж на неговия създател Рудолф Щайнер още в началото на миналия век бил да сложи начало на система, подчинена на потребностите на самото дете. Вместо от учебници децата да се учат от живота. Много може да се говори и за италианката Мария Монтесори. Основният й принцип е възможно най-простичкото, което някога съм чувал по отношение на образованието: „Детето само е творец на себе си“.

Кой е по-добър

Сандра Занева

Често виждам погледи, пълни с отчаяние, по време на йога класовете си. Когато опитат да направят нещо физически по-предизвикателно и то не се получи идеално, много от хората го приемат като провал. Чувам коментари от типа на: „Нищо не мога“, „А-а, никакъв шанс“, „Всички други бяха по-добри“. Но сравнявайки се с Ваньо от съседната постелка, който е бивш каратист и тренира, откакто се помни, ние се разочароваме от собствените си възможности. А Ваньо всъщност е в класа по йога, за да се възстанови от натрупаните през годините травми.

Интервю с Даниел Гаглиардо

въпроси: Юлия Савова

„Космическият живот е навсякъде и планетата е само един негов аспект. Той непрекъснато въздейства на Земята, Слънчевата система, Галактиката и т.н. Само че не го прави така, както ние очакваме. Космосът функционира от универсална гледна точка, а ние основно търсим задоволяване на своите егоистични нужди и желания. Той ни предлага толкова извисени и широки аспекти, но за нас – водени от амбиции и желания – те остават незабелязани. Ето защо е хубаво да бъдем отворени за космическите закони и да ги търсим вътре в себе си. Човек, който търси в себе си тяхното проявление, ще получи захранване от Космоса, разширяване на съзнанието, извисяване. То ни помага да разберем вселенските закони.“

Светът на OSHO: Марсела Пазмино

въпроси: Десислава ел Хаким

„Започнем ли да търсим решение, пропускаме това, което се случва в настоящия момент между максималното минало и максималното бъдеще. Подобен подтик не допуска, че случващото се в настоящето цели да прекъсне връзката с конфликта. Обикновено хората не виждат връзката на абстрактна част от себе си с реалността и това само по себе си е конфликт. Ние не ще намерим в историята си решението, защото сама по себе си историята няма значение. Това, което е важно да знаем, е, че когато имаме конкретно тяло, то е следствие от структура, която обединява всички конкретни единици. Хората не обичат да изследват живота си, защото ще попаднат на травми, а никой не би искал да страда допълнително.“

Златната среда между получаване и даване

Анастасия Манлихер

Всички в определен момент от живота си се изправяме пред казуса – давам прекалено много, а насреща не получавам релевантното. Независимо дали става въпрос за професионално одобрение, заплащане на труда, отношения с половинката, взаимоотношения в семейството, с колегите, приятелите, разпределяне на ролите в домакинството между съквартиранти и т.н. Везните, мерещи баланса между получаване и даване, не са като в бакалията – слагам на кантара стоката и претеглям. Те са подвластни на фини и дълбоки процеси, които изискват деликатно калибриране, а понякога дори и на унаследени модели отвъд това въплъщение.

Малки уроци по непривързаност

Елена Щерева

Обвързваме себе си с хора, случки, спомени, чувства, обстоятелства и поставяме щастието си в пълна зависимост от тях. А когато нещо се промени, потъваме в мрачни мисли, униние и мъка. Умението да пускаме, да се освобождаваме, не се усвоява отведнъж. То не е като да отлепиш със замах парче лейкопласт от кожата си. Де да беше толкова лесно! На първо място е редно да се опитаме да осъзнаем, да приемем мисълта, че пускането на нещо или някого всъщност е равнозначно на допускане на щастието в живота ни. И това далеч не означава да се откажем от обекта на своята привързаност, а просто да променим начина, по който гледаме на връзката си с него.

Асана на месеца: Супта вирасана

Мими Дончева

С поза Герой постигаме максимално разтягане на хълбочно-поясните мускули, илиопсоас. Те са единствените, които свързват всяка от бедрените кости директно с гръбнака. Преминават през вътрешността на таза и функцията им е да сгъват краката в тазобедрените стави. Ако прекарваме твърде много време седнали на стол, тези мускули се скъсяват и губят еластичност. Това може да доведе до нарушения в стойката и болки в кръста, затова е важно да ги поддържаме в кондиция.

Айенгар йога: тайните на Шавасана

Анна Данилова

Шавасана е вълшебната и дългоочаквана дума, за която всички жадуват, след като час и половина са притискали петите към пода и са приклякали. Привидно пасивната асана остава непонятна за мнозина. Б.К.С. Айенгар учи, че ако не разполагаме с време за пълноценна практика, тогава е достатъчно да изпълним обърнати асани и Шавасана. Първата реакция на повечето е: „А защо не някоя друга поза, която ни носи по-голяма полза, например Адхо мукха шванасана?“ Но не, именно с Шавасана следва да завърши всяка йога практика. И така, нека да разберем повече за тънкостите в нейното изпълнение.

Най-използваните йога понятия, част 1

Николай Янков

Когато човек има разбиране за отделните понятия, успява да осмисли йога не само като система от физически практики, а като философия и духовен път в живота. Това са термините, които най-често може да чуете по време на различни йога събития и семинари. Невинаги се използват правилно, а и често липсва ясно разбиране на тяхната същност. В много концентриран вид ви предлагам най-точното тълкувание на термините в йога така, както се появяват в йога сутрите на Патанджали. Дори за хората, които вече имат представа от йогийската терминология, информацията ще бъде полезна и ще открият по нещо новo като например от какви корени произлизат тези думи или как се произнасят.

Бхагавадгита за XXI век: Затворници в действието, крадци в без-действието

Любомир Розенщайн

Лъскавите офиси, модерните работни инструменти и сякаш по-демократичната в сравнение с миналото работна дисциплина разгарят още повече болката от липсата на личен избор. Успоредно с това същес-твува и светът на успелите – не защото са придобили и прилагат с усърдие особени знания, качества и умения, а защото са се възползвали  от особеностите на времето. Изложена на показ, тази паралелна дей-ствителност още по-дълбоко лишава от вяра в смисъла от труда онези, които наглед безропотно, но с разрушаваща ги вътрешна съпротива следват рутината на делника.

Фото разказ: Един ден от живота във Варанаси

Дхиру Госвами

Варанаси е известен с много неща. Една от особеностите му е, че денят започва преди изгрев. Местните жители и туристите (както от страната, така и от цял свят) отиват да посрещнат раждането на новия ден край Ганга. Едни правят своята йога практика на гхатовете или на покрива на хотела, други се къпят в свещените води на реката или избират да се повозят на лодка, вперили взор към огнения диск, който изплува над Ганга. Пречистени, те отиват в някой от стотиците храмове, които буквално са на всеки ъгъл. И ето че денят може да започне…

Течен шоколад

Маргарита Манева

Смело мога да се самоопределя като от един най-големите почитатели на шоколада. Обичам го и в неговия течен вариант, чиито полезни свойства са съизмерими с вкусовите му качества. Днес искам да ви науча как да си приготвяте топла какаова напитка, която ще нахрани и тялото, и сетивата ви.

Уроци от ниските земи: Мъдрост в чаша чай

Илка Чечова

не получих Учителя, за който си мечтаех. Вместо това в живота ми се появиха трима Учители. Нито един от тях няма нищо общо с образа на стария, прегърбен старец, който имах в главата си, но и тримата бяха точно толкова мъдри, колкото имах нужда.

Двайсетте качества на материята

д-р Рамеш Кумар

Kато наука aюрведа обхваща различни аспекти на мирозданието, в това число и знанието за фината материя на качествата, гуни. Чаракa, наричан „индийския баща на медицината“ и автор на „Чарака самхита“, открива, че материалната и нематериалната природа могат да се опишат както с действия, така и с атрибути. Атрибутите съдържат в себе си потенциалната енергия, за разлика от действията – проявление на кинетичната. И двете характеристики са тясно свързани, тъй като потенциалната енергия на атрибутите се трансформира в кинетична енергия на действията. След като Чарака внимателно изучавал микро- и макрокосмоса, той разделил качествата на противоположни групи, например топло–студено, бързо–бавно, тъпо–остро, сухо–мокро и т.н. Вселената е проявление на двата най-базови атрибута мъжко–женско, чрез които можем да разгледаме цялото мироздание.

Аюрведична аптека: Гугулу

Катерина Коцева

Гугулу е най-важната от смолите, използвани в аюрведа. Извлича се от дърво, подобно на смирна, което се среща из сухите и полусухи части на Северна Индия, Бангладеш и Пакистан. Данни за билката и предписания за използването й има още от ведическия период. Традиционният процес на обработка на смолата става през зимата. Първоначално суровината се слага в торбичка от плътно, грубо платно и се вари във вода или в разтвор на трипхала до омекване. След това се разстила на дървена дъска, където се намазва с гхи и се суши на открито. Изсушената смола отново се пържи в гхи и накрая се стрива на прах за медицински нужди.