БРОЙ 76 | МАЙ 2018

йога е в помощ на всеки
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Йога е в помощ на всеки

Камал Кишор

Силата на йога като философия и практика се състои в нейната гъвкавост, многообразие и същевременно простота. Изумително е как една толкова древна система е приложима в съвременното ежедневие. Йога е широкообхватна – не налага религиозни убеждения и може да се практикува от всеки, независимо от социална, религиозна,
национална и друга принадлежност. Йогийската философия описва в дълбочина всички измерения на съществуването, както и въздействието на отделните практики върху грубите и фините ни аспекти. Йога е в помощ на всеки.

Новата революция да живееш на живо

Краси Проданов

Информацията днес продава повече от всякога. Били са времена, когато благодарение на нея човек си е създавал представа за света. Воювал е за свободата си. Но сега е ловко вплетена във всякакви примки, които например ви карат да си купите нещо. Или пък много по-сериозното – целят да създадат у вас страх, напрежение, дори болка. Защото страхуващият се човек е лесно манипулируем, удобно управляем. Така че съвременният Луцифер е избрал за пъклените си цели именно информацията. Затова контролирайте я и ще сте добре.

Интервю с Сергей Угрюмов

въпроси: Анна Данилова

„Пътят на йога е едновременно сложен и изпълнен с истинска радост. Подобно на жизнения ни път той не е линеен – има както възходи, така и падения. Понякога се появява нещо, което ни отклонява от посоката, която следваме. За да се върнем към нея отново след време.“

Светът на OSHO: Рахи Чан

въпроси: Десислава ел Хаким

„Съществуват редица обикновени практики за освобождаване на потиснатите емоции. Бих препоръчал Ошо динамичната медитация, както и всички останали Ошо активни медитации, които отвеждат енергията към потока на съзнание. Така те предоставят канал за освобождаване, за изразяване на чувствата и физическите усещания. Всички те са покана към тялото, към неговите преживявания и чувства да присъства, да разтовари и изрази задържаните енергии. За освобождаване на потиснати емоции и блокажи от тазовата област бих ви посъветвал да потърсите обучен специалист. Професионалната му подготовка е гаранция, че миналото преживяване наистина ще се освободи от тялото и няма да се повтори след време. За самостоятелни занимания са подходящи практиките с нефритено яйце за жените и Aneros простатен самомасаж за мъжете – те дават възможност на здравословна, лечебна енергия да потече отново към гениталиите.“

Насила хубост не става, но има и изключения

Сандра Занева

За първи път се срещнах с йога на 23. Не бях нито в тежък период от живота си, нито пък усетих нещо свръхестествено, което да ми покаже пътя към нея. Моята първа среща с това, без което днес не мога да си представя живота, беше насила. След продължително увещаване от страна на майка ми, която вече усилено практикуваше, склоних да отида на йога клас. С ужас очаквах мига, в който ще бъда сред застаряващи хипи откачалки, застанали в кръг и издаващи странни звуци…

Асана на месеца: Варианти на поза Лодка

Мими Дончева

На санскрит нава означава „кораб“ или „лодка“. И наистина позата наподобява като форма плавателен съд, откъдето идва и името й. Навасана е една от основните асани за укрепване на коремните мускули. Също така чрез нея каляваме волята, активирайки Манипура чакра. Неслучайно именно коремните мускули изискват най-много воля, за да бъдат оформени. Вариантите на Навасана я правят достъпна за всички практикуващи – независимо от физическата им готовност и без да намаляват ползите от изпълнението й.

Възпитание на днешните деца с методи от йога

Генка Янкова-Бруст

Практикуването на йога и духовни практики дава възможност на детето да тръгне по път, водещ отвъд ограниченото съзнание на разбирането. Да се научи да избягва разделението на душа и тяло, резултат на емоционални сривове и слаба интеграция в собствената му енергийна система. Йога му помага да постигне тази връзка, да я укрепи, а не тя да закърнее още от детството. Необходимостта от йога и духовно възпитание са още по-осезаеми, защото днес, по-малко от всякога, можем да кажем от какви познания ще имат нужда децата след 20 години например.

Усъвършенстване на усукващитe пози

Люба Комитова

В този мастер клас ще се спра на асани от групата Париварта, свързани с усукване на тялото. Те могат да се практикуват както като самостоятелни пози, така и в комбинация с всички останали. Това, че притискаме последователно корема от двете страни, по естествен начин прави масаж на вътрешните органи и спомага за доброто им функциониране и поддържа здравето на храносмилателната система. Освен това при усукването на гръбнака се раздвижват мускулите по него и се стимулират гръбначните нерви. На по-фино ниво усукващите асани стимулират циркулирането на жизнената енергия, прана, и ни правят по-жизнени и емоционално балансирани.

Бхагавадгита за XXI век: Кънтящото Аз

Любомир Розенщайн

Става все по-актуално да се откажеш от цивилизацията. Да напуснеш безсмислената работа, която ти е носила пари и удобства, за да се изнесеш в екоселище, във фургон или куполовидна постройка. И от обятията на природата от време на време да се появяваш на семинари и лекции или да посрещаш възхитени репортери от телевизията за включвания на живо от „другия свят“. Този модел в последните години е така моден, както преди три десетилетия беше пребиваването в индийски ашрам с твърдението, че обръщаш гръб на суетата и се отдаваш на висши духовни търсения. И тогава, и днес по подобни пътища тръгват различни хора – с вътрешна готовност за промяна и с искрени намерения, но също и единствено с желание за разнообразие и нови преживявания, за борба със скуката или за да направят впечатление…

Силата на докосването

Мила Маркова

Самомасажът преди йога клас е отлично средство да установим връзка със собственото си тяло, начин да изразим намерението си заниманията ни да имат здрава основа в материалния свят. Усещането, че влизаме в пряк контакт със същността си, влияе на настроението ни и съзнателно и подсъзнателно показва, че желаем да общуваме със себе си, че обичаме тялото си, че се радваме да бъдем в настоящия момент такива, каквито сме. На трето място, самомасажът ни предразполага да се отпуснем и да изпитаме още по-силно удовлетворение от йога практиката. Чрез него засилваме ефекта от асаните, чиято цел е да влияят върху енергийните канали, нади. Чрез нежното докосване и погалване на крайниците, главата и торса или чрез по-динамичното притискане на различните части от тялото, развитието ни на физическо и енергийно ниво протича по-бързо.

Суровоядството като начин на живот

Маргарита Манева

Да се каже, че суровоядството е подходящо за всички, е далеч от истината. Да се отрекат някои негови очевидни преимущества – също. На планетата живеят седем милиарда човешки същества, които, макар и от един вид, имат различни хранителни нужди. Подходящият за вас режим е вероятно различен от този на съпруга/та ви, децата ви или който и да било друг. Не само това – идеалната диета се променя във времето в съответствие с начина на живот, навиците, работата, нивото на стрес, средата и още ред други фактори.

Уроци от ниските земи: Да живееш на студено място

Илка Чечова

Същата нощ имах пророчески сън. Прабаба ми Миче, в родния ми град Бургас. Държеше саксия със здравец. Усмихна ми се и ми я подаде. „Аз съм с тебе”, рече ми. После се събудих. „Трябва да си ходя. Не ми е тука мястото”, беше първата ми мисъл. От три месеца насам не бях взимала толкова ясно и категорично решение. Искам на сухо, на топло. Искам кисело зеле и сарми, и пълнените чушки на баба.

Себепознание с асоциативните карти „oх“

Албена Варсано

Метафоричните и асоциативни карти „ОХ“ носят посланието на изненадата. Когато за първи път се срещнем с ефекта от тях, реакцията е „ОХ!“. Оттам и името на цялото семейство от над 20 колоди, създадени от екипи психолози и художници, сформирани специално за всяка една от тях с оглед на темата и стила. Обединяващата фигура във всички колоди е Мориц Егетмейер – създател и издател на цялата серия, ръководител на OH Cards Institute, Германия. Неговата идея да изгради мост между изкуството и живота чрез игрови метод за себепознание, индивидуална или групова терапия, арт терапия, образование, социална работа или просто като настолна игра със семейството и приятелите, го отвежда до почти всички точки на света.

Опитомяване на емоциите

Десислава ел Хаким

Обичам да казвам, че с употребата на етерични масла сме в състояние да опитомим емоциите. Просто избираме етерично масло, което да предизвика желаното психоемоционално състояние – особено що се касае до преодоляване на негативните емоции. Ако разберем специфичната „химия“ зад всяко етерично масло, много лесно бихме могли да овладеем настроението си, защото с помощта на избрания аромат предизвикваме определена мозъчна реакция.