БРОЙ 77 | ЮНИ-ЮЛИ 2018

Отложеното здраве
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: Отложеното здраве

д-р Мариян Иванов

За да вървим по пътя към здравето и благоденствието, е от значение да предприемем и затвърдим подходящи действия и навици. Но това никак не е лесно. Много хора дори не се замислят какви навици имат и как влияят те на здравето и на личното им щастие. Обикновено такава равносметка се прави, когато се появи сериозен проблем. Но дори и тогава е малък процентът на тези, които предприемат действия, за да се справят с вредните навици и да ги заменят с полезни въпреки заявената готовност за това. Защото побеждава един от основните и най-силните импулси, заложени в човешката същност – да отлагаме. Отложеното здраве е присъщо на всеки, не се изчервявайте…

Чили йога

Краси Проданов

Розибел Маркес е нарекла пиперливо практиката си чили виняса. Чертите й са красиви и напомнят за древните американски народи. И наистина, откриваме в интернет, че е чак от Венецуела. Посветила се е на балета, преди да я докосне йога. Историята й е и интересна, и трудна – дори заради икономическата катастрофа в нейната родина. На следващата седмица отиваме по-рано, оставяме на Розибел брой на „Йога за всички“ и й пишем съобщение. Предлагаме й да ни разкаже мъничко за себе си. За йога. За живота през нейните очи. И тя приема. Заета е, но намира време да ни отговори.

Практикувай себе си

Елена Брауер

Воденето на дневник ме свързва с вътрешния ми учител, с мъдростта, която години наред е изглеждала недостижима. Изписаните тефтери ми напомнят, че винаги съм се молила. Стари, прегънати, с петна от разлети течности, с набръчкани страници – тези книги ме приканват да продължа да ги чета и да ги дописвам. Насърчават ме да обединя наученото със своите разбирания, разсейват всички мои колебания, карат ме да се радвам на всички приятни случайности.

Интервю с Камал Кишор

въпроси: Анастасия Манлихер

„Научих, че когато разбереш самия себе си, едва тогава ще можеш да разбираш и другите. Осъзнах, че страданието ми дава практическо познание за това как да помагам на хората, когато минават през трудни периоди. Дадох си сметка, че заради работата си съм нарушил своята йога садхана и като резултат са се появили нарушения на психосоматично ниво. Признавам, че преди това практикувах йога, без да осъзнавам в дълбочина какво точно правя. В Бихарската школа се научих на осъзнатост и колко е важно да я култивираме.“

Светът на OSHO: Прем Саджийв

въпроси: Десислава ел Хаким

„Трансгресия на настоящето е метод, който ни вади от миналото, връща ни от бъдещето и ни среща с настоящето. Но подходът за всеки е индивидуален. Работя с хора много години. Виждам несигурността им, лутанията и неспособността им да познаят красотата в живота си. Съвременният човек е потопен в океан от емоции. Вместо да се носи безметежно на повърхността му, той се е превърнал в удавник от собствените си грижи. Трансгресия на настоящето предлага да оставим това „себе си” настрана. Да се изчистим. Да се родим отново. Дава ни възможност да се срещнем с истината „тук и сега“, да осъзнаем какво всъщност е животът.“

Артистик йога

Лиляна Русева

Артистик йога е връзката между изкуството и йога. Тя се основава на идеята, че „изкуството е най-чистата форма на духовен израз“. Определението „артистик“ е свързано с артист, или човек, който влиза в роли и се стреми да ги изиграе по най-добрия начин. Той се слива напълно с образа, който се превръща в негова същност до края на представлението. В артистик йога главният герой сме самите ние и играем себе си.

Асана на месеца: Варианти на поза Воин

Мими Дончева

Вирабхадра е името на воин от индийската митология, който бил създаден от бог Шива, за да отмъсти за смъртта на неговата любима Сати. Позата символизира връзката ни с нашия собствен могъщ вътрешен герой, който ни помага да побеждаваме. Чрез нея укрепваме долната част на тялото и активираме първа чакра, Муладхара, отговаряща за справянето ни с материалната страна на живота. И същевременно култивираме решителност и непреклонност пред трудностите.

Децата се нуждаят от уважение и свобода за развитие

Генка Янкова-Бруст

Днешните деца идват в този си живот с душа, която в духовен аспект е много напреднала. Затова и за тях ритуалите и духовните практики са нещо напълно естествено. Като продължение на темата от предния брой за ролята на йога при възпитанието на децата на новото време е разговорът ми с 30-годишния Леон Шанкара. Той ръководи заедно с майка си Мата Леола – Амма основания от тях „Център за работа с енергия и светлина“, едно място за практическа духовност в Мюнхаузен, Германия.

Йога е по-силна от болката

Анна Данилова

Едва ли има друга школа на йога с толкова „болни“ преподаватели с многогодишен стаж. Сред старшите преподаватели по Айенгар се срещат хора с множествена склероза, болест на Бехтерев и други сериозни недъзи, които са преодолени чрез средствата на Айенгар йога. Младите и здрави хора невинаги могат да оценят методиката на Айенгар йога. Техният ум е подвижен и затова се концентрират много трудно върху един-единствен обект. Това е и причина те да изпитват привличане от динамичните, силови стилове. В Айенгар йога също е възможен подобен подход, но той се прилага в практиките за деца и подрастващи или за тези, които са усвоили основните движения в асаните.

Бхагавадгита за XXI век: Свободата в света на „ОЩЕ“

Любомир Розенщайн

Има една малка думичка, която напълно описва нашия свят. Живеем във времето на ОЩЕ. Макар и много неща да са вече възможни и достъпни, ние съвсем не станахме по-щастливи, по-удовлетворени, по-спокойни от достъпността и възможностите. Оказа се, че изобилието само разгаря пламъка за повече. За ОЩЕ. Имането усилва жаждата за притежаване. Предлагането превръща завистта в разяждаща страст, която ни кара да преследваме и да се сдобиваме с всичко, което се предлага на пазара.

Най-използваните йога понятия, част 2

Николай Янков

В първа част, публикувана в априлския брой от тази година, се запознахме с някои от най-срещаните и употребявани понятия в йога средите, които всеки практикуващ е добре да знае. Тук ще представим следващата порция от полезни думи, като отново се спираме на това какъв е традиционният им смисъл, заложен в класическите текстове по йога, а също така включваме допълнителни обяснения откъде произлизат и как се произнасят.

Аюрведична аптека: Гудучи

Катерина Коцева

Гудучи (Tinospora cordifolia) е храстовидно, увивно растение, което се среща по плетовете и дърветата из сухите части на Индия, Шри Ланка и Мианмар. За лечебни цели се използват корените, стъблата и зелените му сърцевидни листа. В превод гудучи означава „защитник”, но билката е позната и като амрит. Според легендата древните богове разбъркали първичния океан, при което се образувал благоуханен нектар, който можел да донесе безсмъртие на този, който го изпие. Свещеният произход на гудучи е описан и в индийския епос „Рамаяна”, където растението се появило на земята от ръцете на бог Индра. Рама отправил специална молба към Индра да съживи всички маймуни и мечки от армията му, загинали във войната с демона Равана. Чувайки молбата на Рама, Индра му дал благоволението си и разпръснал нектар от небесата, който възкресил животните. Капките, попаднали върху земята, дали живот на свещенaта билка.

Уроци от ниските земи: Да се срещнеш със собствената си сянка

Илка Чечова

Изгубих се напълно – оттам насетне вече наистина нямаше накъде. За да се срещна един ден със сянката си. Огледах се в пустите й очи и копнежът по светлината ме доведе обратно у дома. Или ако трябва да съм съвсем точна, дойдоха да ме приберат, понеже аз сама не можех. През тая една година наистина всичко се разпадна. Като Гед от „Приказки от Землемория“ и аз изгубих силата си, след като се срещнах със собствената си сянка.

Езикът – огледало на здравето

д-р Рамеш Кумар

Западната медицина използва диагностицирането, за да констатира наличието на вече съществуващ проблем с ясно изразена симптоматика. Аюрведа подхожда по различен начин и приема, че постоянното наблюдение върху тялото е надеждно средство да се улови появата на болестта още преди тя да се прояви на физическо ниво. Фундаментът на тази методология почива на знанието, че симптомите винаги са отражение на нарушеното равновесие между трите доши –вата, питта, капха. Ако се научим да го разпознаваме, ще бъдем в състояние да предотвратим задълбочаването на този дисбаланс чрез подходящи действия. Първата стъпка в тази посока е наблюдаването на различни телесни показатели. Нека започнем с езика, върху който са проектирани всички органи.

Топична употреба на етеричните масла

Десислава ел Хаким

Нанасянето на етерични масла върху кожата е най-простият начин за въздействие върху цялото ни същество. Когато се съобразяваме със специфичните им особености, те могат да ни донесат незаменими ползи както за конкретна част от тялото, така и за всички органи и системи. И най-вече да подобрят общия ни тонус и самочувствие. Това твърдение е в сила единствено и само за етеричните масла без пълнителни и синтетични компоненти.

Ангелите ни напътстват чрез числата наоколо

Джоан Уолмсли

Популярността на феномена на последователните числа, известен като „ангелски числа“, расте с всеки изминал ден. Хиляди хора от най-различни части на света, сфери, религии и възрастови групи започват да забелязват определени последователности от числа – било то на часовниците, на телефоните си, на номерата на колите, билбордовете и къде ли още не… Пробудените приемат този интерес към повтарящите се числа за знак на настъпващата духовна осъзнатост, която  набира скорост на нашата планета. Тези числа са средството, чрез което по-висшите светове помагат на расата на хората да еволюира в духовното си развитие.