БРОЙ 78 | АВГУСТ-СЕПТЕМВРИ 2018

С обич към себе си
Цена:

ТЕМА НА БРОЯ: С обич към себе си

Анастасия Манлихер

Истината е, че обичта към себе си не само лекува дълбоките рани, когато ги намерим и ги залеем с нейния изцелителен балсам. Любовта притежава и предпазна, защитна функция. Съществуват различни техники за изграждане на енергийна защита. Но всеки, който ги е изпробвал, знае колко крехки са те. Дори и да се обвиваме в защитни пашкули, каквито и архангели да викаме на помощ, ако същността ни е във вибрациите на притесненията, страховете, вечното критикуване на околния свят и на самите себе си, никоя защита няма да успее дълго да издържи на подобна атака. Предпазната мантия не е като дреха, която обличаме, за да скрием голотата си. Защитата се гради отвътре навън, за да е истински стабилна.

Как да видим егото такова, каквото е

Джени Лий

По своята същност всеки от нас е красив и неповторим израз на божественото. Вътрешната ни природа остава непокътната, неповлияна от промeните и турбуленциите в живота. Проблемът е в това, че с времето приемаме и свикваме с убеждението, че ние се изчерпваме единствено с външната си индивидуалност. А тя е просто обвивка на същността ни, нещо като превозно средство. И ако този своеобразен автомобил бъде оставен без шофьор, без управление, егото ще излезе извън контрол и да нанесе непоправими разрушения и вреди на нас и околните.

Watkins Mind Body Spirit: Животът на Йогананда

Филип Голдбърг

Много от последователите на Йогананда смятат, че той е бил светец или божествено превъплъщение, но всъщност на първо място той е човек с всички нюанси, парадокси и цялата сложност, които това понятие носи в себе си. Несъмнено е изключителна личност с уникална мисия. През годините, прекарани на Запад, той поема огромни отговорности и усеща тежестта на организационните, ръководните, финансовите дейности и страда от вътрешно-личностно напрежение. Минава през всичко това, но непрекъснато чувства влечението си към аскетичността и простичкия живот на монах в Хималаите.

Агнихотра

Генка Янкова-Бруст

Неслучайно всеки път, когато хората нарушат божествения ред, се намира канал, по който древното познание да се манифестира. Това се случва и с агнихотра. Какво ме кара да мисля така? Най-наболелият проблем на нашето време е замърсяването на атмосферата, почвата, водните ресурси, менталното пространство, енергийното поле. Затова може да се каже, че този ритуал е дар от миналото, който идва точно навреме. Той пречиства атмосферата, всичко във и около нея. Древна мъдрост гласи: „Излекувай средата и тя ще излекува теб“. Като се има предвид темпото на съвременния живот и степента на замърсяване на околната среда – от смога до излъчванията от WiFi, е ясно защо тази практика става все по-популярна и необходима.

Пуснете всичко старо и се отворете за новото

Даниел Гаглиардо

В момента се намираме в епоха на планетарен преход. Това ще рече отрязък от планетарно съществуване между два цикъла. Действителност, която не може да се премахне, нито да се зачеркне. Независимо дали сме съгласни или не, всеки човек, всяко същество на Земята преминава през този планетарен преход, който изразява новата, женската полярност. Нейни качества са възприемчивостта, интроспекцията, свойството да се отведе съзнанието до вътрешните нива на живот, да се следва интуицията. По време на предходния цикъл, завършил на 08.08.1988 г. и свързан с мъжката полярност, преобладаваща е била външната изява. Силният импулс към външно изразяване, експресивността, е типично мъжко качество. Ако то е прекалено примитивно, е унищожаващо. Пример за това е стремежът за власт и надмощие, довел до множество конфликти и войни, на които сме свидетели и днес.

Да усетиш вкуса на свободата

Дхиру Госвами

При все че всеки ден се срещам с десетки пътешественици от цял свят, аз самият почти не съм напускал Варанаси. Причината е прозаична – живеем скромно и припечеленото от продажбата на сувенири отива за насъщния.  Тази година решихме да посетим свети места за хинду в началото на май. Изборът ни бе Агра, където е Тадж Махал, Матхура и Вриндаван в щата Утар прадеш. Разполагахме с 4 дни и програмата се очертаваше да бъде натоварена. Щом стана ясно, че ще излезем извън града, започнах да мечтая да продължа пътуването, вече сам, и да сбъдна една от мечтите си – да пътешествам. Но знаех, че това не е възможно – имам кредитни задължения и подобна идея ми се струваше неосъществима. Седмица, преди да тръгнем, във Варанаси пристигна Виктория и като разбра накъде сме се запътили, изрази желание да дойде с нас. След това щеше да продължи към Непал. Покани ме да я придружа – предложи да покрие всичките разходи по пътуването и да ми покаже фермите за биоземеделие, които бяха крайната й цел. Така със спестените хонорари от предните публикации в „Йога за всички“, както и с малка сума назаем от родителите си, общо 4575 рупии (112 лева), поех на своето първо истинско пътешествие. Сам.

Бхагавадгита за XXI век: Опитомяване на духа

Любомир Розенщайн

Живеем във време на разпиляване на духа. Време, в което психическата ни енергия е постоянно предизвиквана, насочвана, отслабвана, разпръсквана в различни посоки. Много бързо нещо превзема вниманието ни, после ни поглъща друго, скоро забравяме и него, започвайки да мислим или да правим трето. В бързоменящия се ритъм на делника това изглежда единственият приемлив начин да се справяме, без да изоставаме; да бъдем в крачка, макар и задъхани, изтощени, все по-безсилни. Отмятаме задачите, без да си даваме сметка, че нервната ни система е потопена в напрежение от рязката смяна на мисловните пейзажи, от задъханото препускане на сетивата през нови и все по-обширни океани от информация, в които трябва да се ориентираме, за да не загубим себе си…

Лицето издава болестите и емоциите

д-р Рамеш Кумар

В предния брой стана дума за един от основните похвати за диагностициране в аюрведа – наблюдение на езика. Но нарушението на телесните функции дава отражение и на лицето. Застанете пред огледалото и разгледайте веждите, бузите, очите, устните – така, сякаш ги виждате за първи път. Те има какво да ви кажат. Разбира се, не бива да правите прибързани заключения и да предприемате самолечение. Но при наличие на съмнение за нарушение в съответните органи е добре да потърсите консултация с терапевт.

Стъпки към доброто здраве

д-р Мариян Иванов

Както повечето неща в живота здравето и успехът са динамични процеси, а не константни величини. И ако искаме те да се случват, е необходимо да действаме в правилната посока, а не да чакаме да дойдат от само себе си или самодоволно да лежим на стари лаври. В противен случай ще бъдем подложени на изпитание, като под една или друга форма животът ни поднесе съответния урок. Решението да избегнем подобна крайна мярка, е в изграждането на полезни навици. Но да го направим и да се избавим от вредните привички, не е никак лесно. В предния брой стана дума за най-честите оправдания, с които все отлагаме предприемането на действия към здравето и успеха. Да кажем, че вече сте убедени, че начинът ви на мислене и на живот се нуждае от промяна и сте готови да я инициирате. Съвсем естествено е да се питате откъде да започнете. Много е просто!

Безвредно почистване на дома

Десислава ел Хаким

Почистването на дома се възприема като досадно задължение, което изяжда от свободното ни време. Пренебрегнат остава фактът, че това е начин да заредим с живителна енергия пространството, което обитаваме. Освен че се наемат хора, които да пуснат прахосмукачката и да измият банята и прозорците, се закупуват и десетки продукти на битовата химия – за отстраняване на петна, неприятни миризми, мухъл, нагар, за повече блясък и за по-малко бактерии. Дори и да сте от хората, в чиито приоритети влиза почистването на дома, вероятността да сте се замислили с какво точно пръскате тоалетната чиния, е малка. Ако греша, значи съзнанието в тази посока се е променило и маниаците на тема натурални почистващи препарати сме се умножили.

 

Аюрведична аптека: Гурмар

Катерина Коцева

Гурмар е целогодишно дървесно пълзящо растение, което вирее по хълмовете на вечнозелените гори в тропичните и субтропичните райони в Централна и Южна Индия, Южен Китай, тропическа Африка, Малайзия и Шри Ланка. Стъбълцата му са тънки и мъхести, листата – симетрични, обикновено елипсовидни, с мъхче от двете страни – казват, че приличат на рога на коза. Цъфти през август и септември с жълто-зеленикави венчета. Плодовете узряват от януари до март.

Йога у дома: Релаксираща практика за лятото

Жени Симеонова

Изгубих се напълно – оттам насетне вече наистина нямаше накъде. За да се срещна един ден със сянката си. Огледах се в пустите й очи и копнежът по светлината ме доведе обратно у дома. Или ако трябва да съм съвсем точна, дойдоха да ме приберат, понеже аз сама не можех. През тая една година наистина всичко се разпадна. Като Гед от „Приказки от Землемория“ и аз изгубих силата си, след като се срещнах със собствената си сянка.

Защо да си гъвкав, не е толкова важно за йога практиката

Анна Данилова

С всеки ден йога става все по-популярна – отварят се нови студиa и хората все по-активно посещават йога практики. И ако само допреди 50 години думата йога бе непонятна за мнозина и бе почти невъзможно да се намери каквато и да било информация по темата, то днес във всяка книжарница има цяла лавица с книги за йога и самоусъвършенстване. Нарастващата слава на йога обаче я обгръща с все повече митове. Сред тях е митът, че това е религия, както и че хората, практикуващи йога, никога не се разболяват и задължително са стриктни вегани. Но най-разпространеният безспорно е, че за да практикува, човек трябва да е гъвкав. Дали обаче това е така?!

Асана на месеца: ЕКА ПАДА РАДЖАКАПОТАСАНА

Мими Дончева

На санскрит ека означава „едно“, пада е „крак“, а раджакапота – „цар на гълъбите“. В тази асана гръдният кош е изпъчен като на гълъб, откъдето идва името й. Първите две думи указват, че позата се изпълнява първо с единия, а после с другия крак. С вариантите й работим за огъвкавяване на тазобедрените стави и на гръбнака.

Тълкуване на числото 1 и поредиците 11, 111 и 1111

Джоан Уолмсли

Числото 1 във всичките си форми е първото, което започва да се явява при повечето хора. Появата му бележи нова посока на житейския ни път и нови възможности. Вибрацията на единицата е символ на промяната, тя е наситена с енергията на независимостта и силната лична воля, чрез които да реализираме намеренията и желанията си. Приемем ли посланието и на последната комбинация 1111, ще забележим, че се променя и ангелското напътствие, което достига до нас като самостоятелно число или комбинация.