БРОЙ 79 | ОКТОМВРИ-НОЕМВРИ 2018

Самоизцеление

ТЕМА НА БРОЯ: Пространство и време

Мила Маркова

Пространството и времето не са двойка противоположности, а две съвсем различни измерения на съществуване – наречете ги паралелни светове, ако щете! Само по себе си времето е разделено на две противоположности, които са миналото и бъдещето, а така нареченото настояще е един микросвят, който прави възможна връзката с другия вид измерение, наречено пространство. Представете си знака за безкрайност, обърнатата в хоризонтала осмица, която върти кармични обвързаности до премала – това всъщност е владението на времето, чиято ирония е идеята за безкрая, тъй като е ясно, че има и начало, и край. Проблемът е, че когато сме вътре, качени на тази въртележка, не можем да видим цялото и възприемаме отделни късчета от него като завършената форма. Така се подлъгваме да сме винаги в очакване на нещо повече, което стои пред нас, вместо да знаем къде точно се намира точката на начало и на край.

Свободата идва с умението да се доверим на потока

Джилиън Бабкок

Колкото повече се опитваме да контролираме хората и ситуациите в живота си – да настояваме, да насилваме нещата да се случват както ние искаме – толкова повече се влошава случващото се. Ако се замислим по-задълбочено, ще установим, че колкото повече се вкопчваме във всичко, от което не искаме да се откажем, толкова по-голямо страдание и неудовлетвореност ни носи то. От какво се опитваме да се освободим? От критиките, обвиненията, от страхове, съревнование, конформизъм, гняв, неприязън, ревност и срам – тези са начело в списъка. Когато се доверим и оставим нещата да се случват в живота ни в определеното време и ги пуснем да си отидат, когато е необходимо, получаваме свобода, баланс и спокойствие.

Watkins Mind Body Spirit: Самоизцеление

Дийпак Чопра и Рудолф Танзи

Изследователите започнаха да определят имунната система като отделен мозък. Днес вече няма значение, че връзката между тялото и ума е невидима, защото на молекулярно ниво тя не е. Има достатъчно химични доказателства, за да бъдем убедени, че настроението, вярванията, очакванията, страховете, спомените, склонностите, навиците и предразположенията от миналото – които са съсредоточени в ума – са от решаващо значение за нашето здравословно състояние. Това е и основната тема в „Самоизцеление“.

Интервю с Виталий Литвинов

Полина Маринич

Срещнах се за първи път с Айенгар през 2007 г., още при първото си посещение в Института. Бяхме заедно с моята съпруга, пристигнахме по време на обедната почивка. Вратите бяха отворени, но не се виждаше жив човек. Влязохме във фоайето, без да знаем към кого да се обърнем. И изведнъж срещу нас от приземния етаж се зададе самият Айенгар. По онова време той работеше в библиотеката. Бяха му позвънили и тъй като сигналът там е слаб, бе тръгнал да търси по-добро покритие. Двамата се поклонихме почтително. Той прекъсна разговора, приветства ни за добре дошли и ни заговори, сякаш се познаваме отдавна. При цялата си строгост за учениците си Айенгар бе източник на светлина, енергия и любов. Аз и семейството ми (в това число и 2-годишната ми дъщеря) имахме късмет няколко пъти лично да общуваме с него, да почувстваме спокойствието и силата, които излъчва. По време на една от личните си беседи с Айенгар го попитах: „Ако погледнем на практиката, която сте имали на 20, тя е била изпълнена с динамика. Сега, когато сте на 90, е статична – оставате до 20 минути в асаните. Как да изградя личната си йога практика?“. Айенгар ми отговори: „Никога не намалявай усилията, които влагаш“.

Светът на OSHO: Прем Мриду

интервю на Десислава ел Хаким

Преживените травми ще се връщат при нас отново и отново, търсейки вниманието ни, за да ги разрешим. Продължим ли да потискаме емоциите, които те предизвикват, няма да можем да се радваме на живота. Вече пораснали, притежаваме необходимото, за да преодолеем преживяното. Нужно е да бъдем осъзнати и да кажем „Да“ на миналото, да спрем да се крием от него. Нормално е да се чувстваме некомфортно и тягостно, да ни боли, но следва да се отворим за всичко, което преживяваме чрез тези спомени. Така „осветяваме“ травмата и отделяйки й място в съзнателния си живот, я приемаме. Това е първата стъпка към изцелението и половината от целия процес.

Необяснимата Кристина от Драйен

Генка Янкова-Бруст

Познанията на Кристина изумяват с обема и комплексността си. Те не само надхвърлят моите скромни познания за света и Вселената, идващи от Ведите и йога, а им дават яснота, обогатяват ги и ги разширяват по нов за мен начин. Това ме изпълва с дълбоко смирение и благодарност, дава ми усещането, по-скоро сигурността, че сме привилегировани, че ни предстои да станем свидетели на уникални промени и развитие. Интересно е, когато самата аз вече съм преживяла много от нещата, за които Кристина разказва, сега намирам обяснение за всички тях.

Силата да замълчим

Краси Проданов

Какво да се лъжем – недоволството днес е равнозначно на позиция. А позицията е начин да заявим себе си, възможност да ни забележат. Направете си този експеримент във фейсбук. Напишете няколко думи колко ви е добре сутринта, как се чувствате на мястото си, сред хората, които обичате и цените. А на следващия – как е дошло време да се разделите с ненужните си фейсбук приятели. Второто категорично ще привлече повече внимание. Парадоксалното е, че когато градим, ние оставаме в сянка, извън вниманието на хората. А когато показваме собствената си сянка, ги привличаме.

Бхагавадгита за XXI век: Недосегаемият за страсти

Любомир Розенщайн

Някак парадоксална е шеста глава на „Бхагавадгита“. От една страна, Кришна трябва да убеди Арджуна за действие, да го мотивира да започне битка, за участието си в която принцът се колебае. И Кришна повтаря и повтаря в предишните глави колко важно и неизбежно е действието, как то не бива да бъде избягвано. Но тук, в шеста глава, той обяснява необходимостта от медитация, от спиране на всяко действие, от застиване, от покой. Как се съчетават тези два полюса? Как може да ги съвмести в себе си един воин, който трябва да иска на всяка цена да се бие и да победи – в противен случай като че ли няма смисъл да влиза в боя. Може ли да се постигне победа, когато усилията са насочени не към нейното постигане, а първо към медитиране? Възможно ли е настъплението, превъзмогването на противника да е по-успешно при съзнателно вътрешно спиране?

Ноктите като помощно средство за диагноза

д-р Рамеш Кумар

Жените в съвременния свят използват ноктите като допълнение към тоалета. За да бъдат красиво боядисани и оформени, е създадена мощна индустрия, готова да задоволи нуждите и на най-капризната дама. Според аюрведа ноктите са страничен продукт на костната система и за здравето на костите можем да добием представа от състоянието им. В този смисъл тънките, крехки кости си личат по тънките, крехки нокти. Освен това те са индикатор за здравословното състояние на индивида и чрез оценката на тяхната форма, контур, размер и повърхност – накха парикша, терапевтът добива представа за индивидуалната конституция и коя от трите доши доминира.

Има време и за здравето

Д-р Мариян Иванов

Много хора живеят така, сякаш имат неограничено количество време, и поради тази причина непрекъснато отлагат предприемането на действия. Вместо да се оплаквате, че нямате време за себе си, започнете да ставате един час по-рано. Пресметнете колко дълго прекарвате пред телевизора и във фейсбук, водите безмислени разговори по телефона. Затова спрете да се оплаквате, че нямате време. Всичко е въпрос на приоритети, на желание и на организация. Ако не се чувствате толкова здрави, удовлетворени и щастливи, колкото ви се иска, престанете да обвинявате липсата на време, работата си, близките си, лошите атмосферни условия или недостига на пари и поемете пълна отговорност за ситуацията, в която се намирате, и за бъдещето си. Защото, ако вие не намерите време да предприемете съответните стъпки, животът ще го направи вместо и спрямо вас и резултатите може да не ви харесат. Това е един от универсалните закони, които ръководят съществуването ни.

Аюрведична аптека: Kатука

Катерина Коцева

Катука е едно от най-лековитите и най-отдавна използвани растения. Наричано още кутки, вечнозеленото растение се среща в хималайските райони на Индия на височина 2700–4500 м и в големи количества в Непал на височина между 3500 и 4800 м. Обикновено расте далече от селищата и са необходими от часове до цели дни ходене, за да се стигне до неговите местообитания. Има данни, че Picrorhiza kurroa се бере в по-големи повече, отколкото природата позволява, и растението започва да изчезва.

Йога у дома: Комплекс при горещи вълни през климактериума

Даниела Събева

Следвайки естествените цикли на природата, в които след знойното лято настъпва пъстрата и плодородна есен, жената също се движи към периодa на своята зрялост. Нашето западно общество го нарича менопауза или климакс, китайската народна медицина го назовава с красивото име втора пролет. Тялото ни започва да се подготвя за него още около 30-годишна възраст, въпреки че съзнанието ни в този период е далеч от притихването и забавянето на ритъма.

Асана на месеца: УТТХИТА ХАСТА
ПАДАНГУЩХАСАНА

Мими Дончева

На санскрит уттхита означава „обтегнат“, хаста е „ръка“, а ангущха е „палец“. Тоест това е асана, в която с ръка хващаме палеца, обтягайки крака. С тази балансова поза развиваме физическото и вътрешното равновесие, като същевременно работим за укрепването на долните крайници.

Нови сертифицирани преподаватели по
Айенгар йога в България

Кристос Павлу

На 3 и 4 август 2018 г. в Айенгар йога център – София се проведе оценяване за преподаватели по Айенгар йога, Introductory II. Взеха участие 10 кандидати, като 8 от тях успешно преминаха изпита. Сърдечно поздравявам всеки един от тях и му желая успех по пътя на йога. Тези, които не успяха да се справят, окуражавам да продължават, като влагат повече усърдие и отделят допълнително време за лична практика. Сертификатът за ниво Introductory II е само началото и показва, че е налице основа за по-нататъшно обучение и надграждане. Той удостоверява, че преподавателят има право да води асана и пранаяма и че е поел отговорност да пази Айенгар йога чиста и да не я смесва с други стилове.

Най-сладката история

Маргарита Манева

В днешни дни потреблението на какао е достигнало невиждани мащаби. Крупни производители от Европа и Америка владеят значителна част от плантациите в Южна Америка и изцяло тези в Африка. Колкото и невероятно да звучи за съвремието ни, там все още се използва насилствен труд. Ако наистина искате да се наслаждавате на ароматно блокче висококачествен шоколад, не търсете евтините му заместители, а се поинтересувайте от произхода му. Макар и не толкова масови, на пазара ни вече се появяват какаови продукти с доказан произход и сертификати, гарантиращи
на производителя коректна цена за продукцията му.

Рецепти за етерична хигиена

Десислава ел Хаким

Това, с което почистваме дома си, е също толкова важно, колкото и храната, която приемаме, и козметиката, която ползваме.  Ако се загледате в етикета на освежителя за колата, тоалетната или хола, няма да останете доволни. Някои избират подхода на щрауса и отказват да четат какво е написано със ситен шрифт и така вярват, че елиминират опасността. Все повече се ползват естествени ароматизатори. Най-лесният и достъпен начин е ултразвуковият дифузер, който разпръсква ароматни молекули в помещението и в зависимост от избраното масло, задава специфично настроение и оказва конкретно въздействие. Каквото и етерично масло да изберем, все ще е добре, стига то да е качествено.

Тълкуване на числото 2 и поредиците 22, 222 и 2222

Джоан Уолмсли

Числото 1 във всичките си форми е първото, което започва да се явява при повечето хора. Появата му бележи нова посока на житейския ни път и нови възможности. Вибрацията на единицата е символ на промяната, тя е наситена с енергията на независимостта и силната лична воля, чрез които да реализираме намеренията и желанията си. Приемем ли посланието и на последната комбинация 1111, ще забележим, че се променя и ангелското напътствие, което достига до нас като самостоятелно число или комбинация.