БРОЙ 8 | OКТОМВРИ 2011

чакрите и гуните,
Цена:

тема на броя: Психологически характеристики на чакрите и гуните

с Теменуга Стайкова

Всяка чакра е чувствителна към нашите мисли, околната среда, хората с които общуваме, както и от състоянието и баланса на останалите чакри.

Йога за третата младост

с Юлиана Василева

След определена възраст животът на мнозина се определя от заболяванията на тялото и дните се изпълват с тъга и самота. Комплексната наука за живота йога дава възможност на всеки да помогне сам на себе си, променяйки нагласата си към света и отношението към своето тяло.

Бхакти йога

с Елия Аличкова

В Бхакти йога чрез сърцето индивидуалното съзнание се разширява до Върховно съзнание, до Свръхсъзнание. Това е път не само за хора с религиозна насоченост. Търсенето на абсолютната реалност е път, изминат и от много представители на научния свят.

Кое поражда болестите на физическо и психическо ниво

с Анна Павлова

Според йога всички болести са резултат от неправилното разпределение на праната в нашите обвивки – кошите. Тялото ни е безсилно без жизнена енергия, а с практикуването на асани и дихателни техники ние работим главно с нея и така го лекуваме от сомато-психична гледна точка.

Цикълът на материалното творение

с Veda House

Смята се, че всичко в този свят в своето най-фино ниво на съществуване е трептене или вибрация. Чрез силата на зука ОМ (елементът етер или пространство), чиято вибрация се смята за първия звук в сътворението, се проявяват последователно въздухът, огънят, водата и земята.

Интервю с Пракаш

въпроси: Десислава ел Хаким

Пракаш е роден в Северна Индия в семейство на пандит, но от 10 години живее в София. Води практики по Ащанга йога.

Между полюсите на противоположностите

с Любомир Розенщайн

Нашият свят е фокусиран върху извършването на действия – в западната цивилизация активността се отъждествява с успех, богатство и напредничавост, докато пасивността е признак на леност, глупост и изостаналост. Това ни принуждава да сме постоянно “под пара”, за да оцелеем и да не бъдем изхвърлени от обществото.

За вкусовете на храната и емоциите

с Чандраканти Даси

Аюрведа дефинира шест основни вкуса – кисел, сладък, солен, лютив, горчив и стипчив. Те се определят от съчетанието на петте груби материални елемента в хранителните продукти и билките.

Храната като лекарство

с Ямуна

Една книга промени представата на хиляди хора за храната и се превърна в абсолютен бестселър – това е Китайското изследване на д-р Колин Кембъл. Ню Йорк Таймс я нарече „най-пълното и обемно изследване, правено някога, за връзката между храненето и рискът от заболявания“.

Същност и принципи на творческата визуализация

с Тинка Митева

Творческата визуализация е техника за използване на въображението за материализиране на нашите мечти за любов, личностна реализация, здраве, благоденствие. Творческата визуализация е енергия, която – независимо дали съзнаваме или не – присъства във нашето ежедневие.

практика: Поздрав към Слънцето

с Александра Вукашинович – Шалиграм

Серията асани представлява комплекс от дванадесет пози с положително въздействие на всички нива – физическо, психическо, духовно и умствено. Суря Намаскар отпуска, изтяга, масажира и тонизира всички стави, мускули и вътрешни органи и по този начин стимулира и балансира всички системи в тялото.