БРОЙ 80 | ФЕВРУАРИ-МАРТ 2019

Кристина фон Драйен

ТЕМА НА БРОЯ: Посланията на Кристина фон Драйен

Генка Янкова-Бруст

Както споменах в статията за Кристина фон Драйен, публикувана в брой 79, и както тя самата постоянно подчертава, голяма част от информацията, която идва чрез нея, било то от книгите или по време на семинарите й, не е нова. Нов е начинът, по който достига до нас – нешлифована, понякога дори малко тромаво и леко неумело обяснена. Във втория том например, където Кристина подробно разказва за живота в долната Земя, има моменти, които звучат доста фантастично. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда нереално, всичко е така логично и последователно описано, че ми е трудно да допусна то да е просто продукт на фантазията й. В началото на ноември миналата година успях да се запозная с Кристина фон Драйен по време на семинара й в Линдау, на който присъствах заедно с 800 други участници и за който намерих билет в последната минута по неведоми пътища. Кристина е мъничка и крехка, но излъчването и присъствието й приковават веднага вниманието. Гласът й е тих и спокоен, сякаш идващ отдалече. Не мога да го обясня с думи, но имам чувството, че тя е едновременно „тук и сега“ и някъде далече.

Да намериш центъра: Пътят на бандхите

Д-р Кришана Кларк

Има различни пътища, различни начини, по които да стигнем до центъра и един от тях са трите бандхи. Това са области, в които мускулите биват активно ангажирани, за да се насочи потокът на прана и да се породи пранично напрежение чрез „запечатване“ или „заключване“ на енергията в тялото. Бандхите предотвратяват изтичането на жизнената сила навън, като ориентират потока й навътре и активират надите (енергийните канали) и енергийното тяло. Освен че влияят върху физическото тяло и енергийния поток, бандхите изграждат менталните и духовните центрове. Когато биват усвоени, те подпомагат напредването в практикуването на асана, пранаяма, мудра и медитация. Бандхите са инструменти, които поддържат хормоналния баланс в тялото и ни правят по-радостни и спокойни през целия ден.

Първата българска група на обучение в Института по Айенгар йога в Пуна

Полина Маринич

В България Айенгар йога се преподава едва от 2011 г., което е много кратък период в сравнение с останалите страни. Затова за нас бе направено изключение и за участие в декемврийските сесии бяха допуснати практикуващи с опит от 1 година. Така дори и на абсолютно начинаещите бе даден уникалният шанс да се обучават при семейството на Айенгар. Като се има предвид малкият брой участници (в програмата се включиха 19 ученици), нашата група бе обединена с тези от ЮАР, Катар и Йордания.Опитът на българските ученици, както и нивото на тяхната практика бяха разнородни – от 1 до 6 години, от абсолютно начинаещи до сертифицирани преподаватели.

Интервю с Мирзакарим Норбеков

Наско Атанасов

Най-голямата сила е силата на духа. За да се излекува и преуспее в живота, човек трябва да развие желязна воля, отговорност пред себе си и висока степен на самосъзнание. Той сам трябва да реши какво да направи – да премахне болестта или да стои в неин плен. Една от основните причини за болестите е, че човекът не е приспособен към средата, която е създал. Ние по цял ден седим и се правим на не-хора. Болният измисля хиляди причини, само и само да не се занимава със себе си. Стори ли обратното, възприеме ли поведението, към което моята система го води, започва да оздравява.

Светът на OSHO: Същност на медитативните терапии

Прем Мриду

Основната цел на медитативните терапии е да прекъснат обуславянето, на което е подложен съвременният човек. Негов източник е социумът – събирателна съвкупност от семейство, родители, религия, средства за масова комуникация, телевизия, политика. Всички те прилагат набор от дефиниции кое е правилно и кое не, как всеки отделен индивид следва да се държи в обществото, за да бъде обичан, за да бъде приет. Родителите често казват на детето, че ако то извърши конкретно действие, ще получи сладолед например или ако се държи по определен начин, ще бъде наказано и отхвърлено. Основната задача на медитативните терапии е да избърше праха от очите ни, да премахне булото, с което обществото закрива погледа ни, за да ни управлява лесно. Да се манипулира тълпата, е лесно, но не и личността.

Възрастта не е оправдание

Десислава ел Хаким

През 1999 г. Лазаринка Лазарова е на 68 г. и подобно на милиони жени на нейната възраст има проблеми със здравето – износени хрущяли, дископатия, разширени вени, високо кръвно налягане. Срещата й с Даниел Петров променя изцяло живота й. Оттогава тя е негова всеотдайна ученичка и няколко пъти седмично е в залата по йога. Промените в жизнения й тонус, изключителната й физическа форма и младежкият й оптимизъм започват да привличат вниманието на широката общественост и Лазаринка днес е феномен. За мен е радост да ви запозная с нея и да предам разговора ни, състоял се няколко дни преди Коледа.

Винаги има надежда

Десислава ел Хаким

През ноември 2018 г. получих покана да гостувам на дискусионен клуб „Кеймбридж“ към затвора в Стара Загора. Посочих дата с нагласата, че ще се видя с няколко инспектори, с които ще дискутираме вярата в непреходното добро у човека, в която се оказа, че вярваме. На място разбрах, че срещата е с част от затворниците, които по своя инициатива основали преди година дискусионния клуб. Гостуват им различни хора, а на
10 декември аз бях повод да се съберат. Срещата ни бе в залата на училището. Момчетата я бяха украсили с оцветени от тях мандали, бяха подредили столовете. Моето място бе на малка трибуна. Това надмина всичките ми очаквания! Скоро се появиха и те. Носеха списанията, които бях пратила. Насядаха срещу мен, а аз идея си нямах какво се предполага да кажа. От дума на дума се разговорихме…

Бхагавадгита за XXI век: Търсене на непроявената природа

Любомир Розенщайн

Хората, които са се опитвали да проникнат в сърцевината на смисъла на живота и на законите, които управляват мирозданието, винаги са били малцинство. Техните търсения не са нещо, което на пръв поглед може да промени делника. Стремленията им изглеждат загуба на време, на енергия и усилия, които инак биха могли да се вложат в по-практични занимания – например в развиване на умения, знания, труд, носещи непосредствена полза и блага. Тъкмо в тази посока се е развивала неспирно човешката наука, в резултат на което днес сме буквално удавени от материалните ползи и блага на развитото човешко знание.

Храненето като лечебен процес

д-р Рамеш Кумар

Спорeд аюрведа, науката за живота, всеки индивид притежава силата да изцели сам себе си чрез знанието и разбирането за своето тяло, неговите особености и нужди. В основата на това схващане са съобразената с индивидуалната конституция диета и дневният режим. Не по-малко важни са и редовните занимания с йога, дихателните упражнения и духовната практика. Храната е тази, която поддържа тялото, ума и съзнанието, затова е особено важно как се храним. В аюрведичния подход към здравето и дълголетието диетата се изготвя на базата на концепцията за тридоша. Характеристиките на вата, питта и капха се проявяват не само в заобикалящата ни среда, но и чрез качествата на храната.  От значение са вкусът, атрибутите, както и в кое годишно време се консумира.

Фалун дафа

Костадин Василев

До фалун дафа се докоснах за пръв път чрез трима практикуващи от Стара Загора, които дойдоха при осъдените до живот, за да ги запознаят с практиката. Това се случи и благодарение на на Радост Найденова – начачлник сектор „Социална дейност и въз-
питателна работа“ към Затвора – Стара Загора. След като видя позитивната промяна у един бивш затворник благодарение на фалун дафа, тя позволи и направи възможна тази инициатива. Отначало подходих с недоверие и от чисто любопитство, тъй като никога преди това не се бях занимавал с нeщо източно, като изключим бойните изкуства в ученическите ми години. След като прочетох „Фалун Гонг“, нещо в мен се преобърна –
думите не ми стигат да предам какво точно се случи. Съзнанието ми се отвори, светът стана по-ясен, намерих отговори на въпроси, които винаги съм търсел. Усетих, че това ми бе липсвало през цялото време.

Йога у дома: Програма за тазовото дъно след раждане

Елена Зарева

Най-накрая бебето е тук, всичко с него и с нас е наред. И още на следващия ден неизбежно започваме да мислим как ще се върнем в старата си форма. Разбира се, най-добре е това да става бавно и постепенно. Формулата е: колкото време жената е била бременна, толкова е нужно на организма да се възстанови. Важно е увеличаването на физическата активност да стане постепенно. Не е добра идея да се противопоставяме на природата и да предприемаме драстични диети, защото ще подложим организма си на огромен и излишен стрес. Ако обаче свалянето на пухкавините може и следва да бъде поетапно, то има нещо, с което родилата жена е нужно да се заеме незабавно. И това е възстановяването на нормалното функциониране на мускулите на перинеума, което е и много по-трудната задача.

Асана на месеца: Вирабхадрасана II

Гергана Попова

Вирабхадрасана II (Поза на героя Вирабхадра II) е основна поза от групата асани, които се изпълняват в изправено положение, уттхита стхити. Тя укрепва глезените, коленете, бедрата и таза. Асаната олицетворява духа на воина. Чрез изпълнението й можем да осъзнаем корените си, да постигнем стабилност чрез стъпалата, да усещаме движението и потока на жизнена сила в себе си, да генерираме и освобождаваме енергията, да развиваме осъзнатост за вътрешните органи и пространството в нас. Вирабхадрасана II укрепва волята, дава сила, издръжливост и устойчивост, успокоява ума, повишава увереността.

Приложение на етеричните масла през бременността и раждането

Катрин Куцарова

Бременността е изключително вълнуващ период от живота на жената. Деветте месеца са съпътствани от редица промени в тялото и настроението, които понякога са неприятни и трудни за овладяване. Етеричните масла – терапевтичен клас, могат да подпомогнат бъдещата майка в част от тези ситуации, така че бременността да бъде под знака на ведрото настроение, а самото раждане да протече леко. Етеричнитe масла – терапевтичен клас, могат да се нанасят върху кожата, да се дифузират или да се приемат вътрешно. По този начин помагат при тревожни състояния и намаляват пристъпите на гадене и повръщане в началните месеци.

Тълкуване на числото 3 и поредиците 33, 333 и 3333

Джоан Уолмсли

Числото 1 във всичките си форми е първото, което започва да се явява при повечето хора. Появата му бележи нова посока на житейския ни път и нови възможности. Вибрацията на единицата е символ на промяната, тя е наситена с енергията на независимостта и силната лична воля, чрез които да реализираме намеренията и желанията си. Приемем ли посланието и на последната комбинация 1111, ще забележим, че се променя и ангелското напътствие, което достига до нас като самостоятелно число или комбинация.