БРОЙ 81 | АПРИЛ-МАЙ 2019

Йони Йога

ТЕМА НА БРОЯ: Тайната на вътрешния мир през погледа на психолoгията и йога

Люба Комитова

От йога можем да вземем ценни практически съвети и да създадем цяла програма за самостоятелна работа. Kато първа и съществена точка нека да отбележим волята за физическа активност. Много хора са склонни да прескочат тази част, но тя е в основата на по-нататъшния успех. В известен смисъл физическите упражнения са знак за самодисциплина. Следвайки системата на йога, ние неминуемо преминаваме през дихателни упражнения, концентрация и медитация. Тази структура работи така, че това, което мислим, правим и възнамеряваме да направим, е естествено продължение на действията ни. Опрем ли се на познанието на йога за многопластовата структура и различните измерения на съществуването ни, веднага можем да направим връзка и с това как всеки компонент, появил се в произволно място в системата тяло–емоции–ум, влияе върху всички изграждащи я елементи.

Да живееш своята истина в настоящия момент

Ора Надрич

Когато не си даваме сметка колко често се изплъзваме от настоящия момент и настоящото ни Аз, попадаме в плена на отчаянието и разочарованието. Това се случва, защото представяме друга, не толкова значима и истинска част от себе си пред социума. Сякаш е роля, която играем, щом се почувстваме несигурни. Когато практикуваме майндфулнес, все по-лесно започваме да долавяме моментите, в които сме на път да изневерим на автентичното си Аз. И тогава е много по-лесно да не го сторим.

Гита Айенгар

Полина Маринич

Гита е най-голямото от шестте деца на Шри Б.К.С. Айенгар и негов основен помощник през целия си живот. Заедно с единствения си брат, Прашант, тя избира живот, основан на принципите на брахмачаря (целибат). Ранната загуба на майка й я кара да поеме нейната роля в голямото семейство. Няма да е пресилено, ако наречем Гита и „майка на световното Айенгар йога общество“. В едно интервю я попитали какво е усещането да живее в сянката на баща си. Отговорът й бил: „Имах късмета да бъда в бащината светлина, не в неговата сянка“.

Интервю с Даниел Петров

Десислава ел Хаким

„Когато за първи път седнах на постелката, аз пружинирах със сила и Веселин Лучански видя много зор, докато ме отучи от спортното изпълнение на асаните. Когато започнах да разтягам без болка, докъдето мога, за около месец скъсаният двуглав бедрен мускул зарасна, а болката отшумя за седмица-две. На регулярния контролен преглед проф. Шойлев с изненада установи, че мускулът се е възстановил и с любопитство ме попита какво съм правил. „Започнах да играя йога“, отговорих, а той ми отвърна: „За йога няма невъзможни неща“.

Светът на OSHO: Сада

„Лечебният процес се случва, когато забравим за егото си, за самоличностите си и добием кураж да минем отвъд тях. Медитацията продължава да захранва любовта ни и именно чрез обичта, която изпитваме един към друг, имаме свободата да сме автентични и в същото време заедно.“

Йони йога

Анна Цачева

В превод от санскрит йони означава „свещено място“ и „източник на живот“. По своята същност това е добре структурирана и специфична йога практика, ориентирана изцяло към етапите, през които жената преминава от първия менструален цикъл и назряващата сексуалност към бременността и раждането, менопаузата и отвъд. Съществуват практики, които подпомагат осмислянето на кръвта по време на цикъл, разкриват посланията на женските ритми и смисъла на утробата и нейната екология, или с други думи, как да я опазим от замърсяване. Всяка жена, без значение от възрастта и опитността си, може да практикува йони йога. В зависимост от възможностите, нуждите и нагласата, с която подхожда, практиката ще предизвика различни и индивидуални усещания.

Реалностите на Изток и на Запад

Ошо

Според източния мистицизъм всичко преминава, и все пак има нещо, което не преминава. Всичко се ражда и умира, и все пак има нещо, което никога не се ражда и никога не умира. И освен ако не се центрираш в този вечен източник, ти няма да намериш покой, няма да намериш спокойствие. Няма да намериш блаженство, няма да намериш доволство. Няма да се почувстваш у дома, като у дома във Вселената. Ти ще останеш само една случайност, ти никога няма да станеш значим.

Дневен режим за виталност и сила

д-р Рамеш Кумар

В брой 80 стана дума за мощното въздействие, което храненето оказва върху баланса на трите доши. Но ако не добавите към диетата подходящ начин на живот, съобразен с ритмите на природата, тя е самоцелна и с временни резултати. В аюрведа дневният режим, диначаря, заема важно място като фактор, определящ цялостното ни здравословно състояние. Той следва да бъде подвластен на индивидуалната конституция и всяко едно действие да бъде съобразено с времето от деня от гледна точка на това коя от дошите доминира. Например за хора с преобладаваща капха ставането от сън е трудно, когато капха доша е активна, защото тя допълнително засилва присъщата им мудност. Ето защо е важно те да станат преди 6:00 ч, когато е времето на вата – така нейната сила ще се противопостави на естествено високите нива на капха и ще им даде усещане за лекота и бодрост.

Естрогенната доминантност – чумата на XXI век

Десислава ел Хаким

Прави впечатление, че липсва разбиране какво са естрогените – поне това е заключението ми след разговори с лекари и четене на публикации в разнородни източници. За настоящата статия ползвам книгата на д-р Мариза Снайдер The Essential Oils Hormone Solution и казаното от Ирина Омелкова, нутриционист, възпитаник на University of Westminster, по време на онлайн обучението й A to Z Nutrition, което наскоро завърших.

Йога у дома: Бебче, обърни се!

Елена Зарева

Всички бъдещи майки мечтаят за бързо, безпроблемно и безболезнено раждане. Първото нещо, което могат да направят, е да вярват, че то ще бъде именно такова. Освен нагласата важна е и добрата физическа форма по време на бременността, както и съзнателната и навременна подготовка за раждането – пози, техники за дишане, релаксация, медитация и др. Има обаче и още нещо много важно, което ще помогне то да протече по най-добрия и лесен начин за майката и бебето. И това е позицията на твоето съкровище в корема ти.

Асана на месеца: Саламба Ширшасана

Гергана Попова

В превод от санскрит Саламба ширшасана означава „стойка на глава с опора“. Тя е основна поза от групата асани, които се изпълняват в обърнато положение на тялото. Наред със Саламба сарвангасана заема главно място в Айенгар йога и се счита за „центъра“ на йога практиката. Поради цялостния благоприятен ефект, който оказва върху тяло и ума, Стойка на глава е наричана още „бащата, царят на всички асани“. Саламба ширшасана е една от най-стимулиращите, загряващи и ободряващи пози. Помага да се развие енергично и силно тяло, силен и здрав гръбначен стълб, дисциплиниран ум. Внася баланс и равновесие в живота, разширява хоризонтите на духа и ни прави уверени в себе си.

За книгите и хората в изолация

Тинко Гарев

„В началото бе Словото“. Така започва най-известното човешко писание, но малко хора си дават сметка, че и във връзката на затворника с книгата винаги е имало нещо сакрално. За човека, лишен от семейството си, от близките и любими хора, обречен на изолация и самота, книгата се явява не просто средство за по-интересно и смислено прекарване на времето, а спасение. За лишения от свобода (официалният евфемизъм за затворник у нас) книгата би могла да даде под някаква форма всичко, което към момента му липсва. Тя буквално понякога става единственият легален билет за външния, по-добрия и така силно желан свят. Книгата за затворника освен спасение е и вяра, понякога любов, винаги надежда, а при продължително ползване – и мъдрост.

Какво не знаем за хипнозата

Георги Димитров

Самото наименование хипноза се появява около половин век по-късно – в началото на XIX век. Шотландският хирург Джеймс Брейд (1795–1860) вярвал, че хипнотизираният човек спи обичаен сън и поради това предлага наименованието hypnos, на името на тихия гръцки Бог на съня, което изглеждало напълно подходящо. Скоро Брейд разбира, че в много отношения състоянието всъщност наподобява това на буден човек, но вече е късно да го промени на „моноидеизъм“. Въвеждането на метода на електроенцефалограмата (ЕЕГ) през 1929 г. от Ханс Бергер допълнително хвърля светлина и става ясно, че по време на хипноза мозъчните вълни са между 14 и 30 херца, което съответства на бета-нивото на работа на мозъка. А то е съвсем характерно за състоянието на буден човек.

Тълкуване на числото 4 и поредиците 44, 444 и 4444

Джоан Уолмсли

Четворката вибрира на честотата на архангелите. Когато я срещаме често около себе си, това е знак, че нашите закрилници са в живота ни, за да разпалят страстта и да ни окуражат да се трудим все така хармонично и усърдно до постигане на поставените цели.