БРОЙ 82 | ЮЛИ-АВГУСТ 2019

Нейно Величество Менструацията

ТЕМА НА БРОЯ: Нейно Величество Менструацията

Анна Цачева

Замисляли ли сте се какво е месечният цикъл – мистерия, табу или онова тривиално нещо, което внася дискомфорт в делника ни всеки месец? Дошло е време жените да осъзнаят, че в негово лице са облагодетелствани с безценния дар на женската природа и получават насока как да израстват и да се реализират по коректен начин. Ако осъзнаят потенциала на Нейно Величество Менструацията и се научат да я приемат отвъд видимите й проявления, ще може да възприемат божественото в света и хората, да взаимодействат с невидимите, духовни аспекти на битието. В рамките на всеки месец жената преживява върхове и спадове в различни основополагащи за съществуването й аспекти. Като е наясно с тези процеси и като ги наблюдава осъзнато, тя би могла много лесно да се справи с предизвикателствата, които животът й поднася.

Йога в помощ при хронични респираторни заболявания

Йогачаря проф. д-р Ананда Балайоги Бхавнани

Въпреки че обикновено си мислим, че е необходимо да изпълняваме кой знае колко сложни практики, за да имаме ефект върху здравето, изследванията на Лучано Бернади отчитат огромните ползи от дълбокото дишане. Особено когато не е толкова натоварващо, а се състои от около 6 дишания в минута. Внимателно изпълненото пълно йогийско дишане поддържа оптималното ниво на кислород в кръвта, не предизвиква хипервентилация, успокоява симпатиковата активност. Хората, практикуващи тези техники, се чувстват по-спокойни и стабилни, което допринася за общото им благосъстояние. Когато в ума се установи усещането за спокойствие, тялото също реагира положително. Така благодарение на психосоматичните и сомато-психически механизми се установява цялостен баланс.

Издишай тревожността с майндфулнес практики и дихателни
техники

Алина Пракс

Повечето време ние реално не осъзнаваме, че дишаме. Правим го автоматично, по навик. Превключването към съзнателно дишане променя на практика всичко. Като обръщаме внимание на дъха си, ние започваме да се освобождаваме от напрежението, което съпътства неосъзнатото пребиваване в света. Много от нас имат навика да задържат дъха си – особено когато са в стресова ситуация. Когато позволим на прана да се движи свободно в тялото ни, ние се освобождаваме от напрежението. При тревожност е важно на първо място да насочим вниманието си към дишането и да го използваме за достъп до жизнената сила във и около нас. Вселената ни закриля и напътства в трудните моменти. Можем да се свържем с нейната свещена енергия посредством дъха. Насочвайки чрез него съзнанието си към настоящия миг, ние намаляваме хаотичността в ума си – а именно оттам идва целият стрес.

 Затворът може да бъде място за личностно развитие

Петя Стоянова

Сърфирайки в интернет и разглеждайки за пореден път снимките на световноизвестния фотограф Робърт Стърман, който практикува йога и снима практикуващи по цял свят  (в гетата, пустинята, на брега и във водата, в армията, полицията, пожарната, операционната, в центъра на мегаполисите, в бедни малки селца в страните от третия свят и на още много други най-невероятни места), попаднах на снимка на затворник в асана. Стоях шокирана, взирайки се в тези очи зад решетките, и не можех да помръдна. Усещах скръбта, разкаянието, несправедливостта, смирението, дълбочината на ада, който крие в най-тъмното отговорите, които търсим. Виждах всички онези объркващи чувства, присъщи на затвора на собствения ни ум – най-тъмния, най-унищожителния. Виждах в този поглед… себе си.

Йога за последния миг

Любомир Розенщайн

Всеки един ден е битка, в която се впускаме, без да знаем дали ще се върнем. Без да сме сигурни къде е пътят обратно и къде – преминаването отвъд бойното поле. Воюването с делничното има две измерения. Първото е това на деня – ще свършим или не задачите си, ще постигнем или не целите си, ще отстоим или не идеите, устоите, вярата си. На тази плоскост днес можем да бъдем победени или победители, но утре денят ще започне отново, а с него и битката – за да завърши с успех или поражение. За тази война повече или по-малко си даваме сметка, опитваме се да я поставим под контрол, да я направляваме, да избираме стратегии и тактики, с които да сразим враговете и да помогнем на приятелите. Но има и друго измерение на нашата борба за живот; измерение, в което изглежда, че винаги сме победени, защото неминуемо ще дойде последният, окончателен миг на смъртта.

Между любовта и медитацията няма избор

Ошо

Някой веднъж ме попита: „Когато съм влюбен, медитацията се смущава. Когато медитирам, започвам да губя интерес към любовта. Какво трябва да избера?“. Идеята за избора се появява, защото има противоположности. Да, ако се влюбиш, ти ще имаш склонност да забравяш за медитацията, и ако влизаш в медитация, ще губиш интерес към любовта. И все пак, няма нужда да се избира. Ако ти се придвижва към любовта, придвижи се към любовта – не избирай! И ако ти се придвижва към медитацията, придвижи се към медитацията – не избирай!

Йога като изкуство

Гергана Попова

Eдин ден се замислих, че така, както е дефинирана в много книги, йога е изкуство.
Изкуство, което подобрява качеството ни на живот, учейки ни да се развиваме, да сме концентрирани, да си поставяме цели и да ги постигаме, да сме доволни, щастливи и свободни от ограниченията, които сами си поставяме или други се опитват да ни поставят. Тогава какво ме спира да използвам изразните му средства?

Другата страна на йога

Бояна Лазарова

Девет години по-късно оценявам иронията: използвах една великолепна система за постигане на равновесие и здраве, за да си докарам хронично хормонално заболяване! В тази история има подарък, който придава смисъл на цялото пътуване през всичките му обрати: разбирането на копнежа за себенадмогване и малко повече милост към собствената ми обикновеност. Изглежда нещо много дребно, съпоставено с мечтата за въплътено съвършенство, но именно то донесе лекотата и смелостта, от които имах нужда, за да направя необходимата промяна. Така йога преобърна живота ми. Като се замисля, мога само да бъда благодарна.

Да усетиш звука на Вселената

Генка Янкова-Бруст

Мантрите са древни формули и се рецитират от хилядолетия. Тяхната вибрация създава силно морфогенетично поле, което още повече засилва въздействието им. Но за да се активира тази енергия, е необходимо мантрите да се повтарят в определен ритъм и с възможно най-правилно произношение. Те били чути от ришите – мъдреци и духовни учители, по време на дълбока медитация. Ришите предават мантрите на своите ученици, които от своя страна правят същото със своите, за да достигнат до днес. На тези формули се приписва голяма сила, защото се смята, че са от друго измерение. Приема се, че са послания с висок енергиен заряд и могат да транс-формират енергийното ни поле.

Светът на OSHO: Въведение в OSHO дзен таро

Ивайло Кирилов

Основна характеристика е времевата плоскост, в която OSHO дзен таро работи. За разлика от обикновеното таро, което разглежда миналото и бъдещето, OSHO картите ни свързват с настоящето и ни показват моментната картина на „тук и сега“, без осъждане или сравняване. Това ни позволява да осъзнаем състоянието си и така можем сами да изберем накъде да тръгнем. Миналото и бъдещето са форми за определяне на настоящето. Ако човек не овладее настоящето, животът му ще бъде само низ от събития, които не зависят от него. Ние сме свикнали да вярваме, че нямаме власт над миналото, и по този начин му позволяваме да задава посоката на бъдещите действия, за които отново е в сила твърдението, че не зависят от нас. Овладеем ли настоящето обаче, миналото и бъдещето изчезват.

Йога у дома: Йога практика с парапет

Полина Маринич

По време на пътуванията в Индия ми прави впечатление колко много от предметите от ежедневието могат да влязат в ролята на пропсове – помощни средства, въведени в йога практиката от Б.К.С. Айенгар. Започвам все по-ясно да разбирам откъде е черпил вдъхновение за простите, но гениални пропсове, които днес се използват от практикуващите по цял свят. Пример за това са болстерите и пейките, част от интериора на всеки индийски дом. В днешната практика искам да ви покажа как обикновеният парапет на терасата (или на всяко друго място) може да се използва за пропс, известен като трестлер, или кон, в Айенгар йога. Същата работа ще ни свърши и достатъчно висока пейка в парка или всяка друга опора с нужната височина и дължина.

Асана на месеца: Парянкасана

Гергана Попова

В Парянкасана гръбнакът се обтяга назад, което премахва схващанията в областта на шията и раменете и допринася за подобряване на стойката. Асаната въздейства върху гръдните мускули, тонизира нервите в областта на шията и гърба и оказва благоприятен ефект върху щитовидната и паращитовидните жлези. Гръдният кош се разтяга максимално и така създава пространство и подобрява притока на кръв в областта на сърцето и белите дробове. Извиващите назад асани ни освобождават от страховете и отварят тялото ни към външния свят. Те ни дават сила, енергия и повишават жизнения тонус. Ободряват тялото и ума. Заздравяват нервната система и ни правят психически и физически устойчиви.

За билките и хората

Виктория Станкова

Билките са едни от най-интелигентните същества на земята. Те притежават мощна вибрация, която помага при различни заболявания. България е благословена с плодородната си почва и разнообразието от лечебни растения, които народът ни ползва от векове. Билките са много чувствителни и същевременно силни създания, които ни въздействат благоприятно, без значение в какво състояние се намираме. Тялото ни знае от коя билка се нуждаем в дадения момент – тя просто ни привлича, било то с аромата или с външния си вид. Oстава само да се свържем с нея и да искаме да си помогнем.

Мистичното послание на джагуа

Маноела Игнатова

Джагуа, Genipa americana, е плод, виреещ в Панама, Карибския басейн, Амазония и южната част на Мексико. Използва се в медицината и ритуалите на местното население от столетия насам. Пигментът в неузрелите плодове временно оцветява кожата и се използва за рисуване върху тялото, както и за предпазване от силните слънчеви лъчи, от болестотворни микроорганизми и насекоми. При узряване плодовете се използват в хранителни продукти и напитки.

Тълкуване на числото 5 и поредиците 55, 555 и 5555

Джоан Уолмсли

Ангелското число 5 носи посланието на Висшите сили, че сме на прага на важна житейска промяна. За да създадем условия тя да премине плавно, е нужно да загърбим съмненията и страховете, които биха препятствали процеса. Необходимо е да запазим позитивна гледна точка, защото това е промяна с дълготрайни ползи.